Sonya:
preko 90% organizma zivi dok te montiraju u komponente i vade "rezervne delove"...
"Klinicka smrt" je jAAAAAAAko labav pojam..
-malo objashnjenje-
ne klinichka smrt -"jedini" preduslov za mogucu transplantaciju organa je
mozhdana smrt (Mozhdana smrt se danas definishe kao trajan i nepovratan prestanak funkcija svih delova mozga-ugasheni su refleksi mozhdanog debla,nema spontane respiracije,nema elektrichne aktivnosti mozga ) stanje u kome je mozak bezpovratno mrtav,mozhdana smrt nije koma, vec stanje u kom pacijent mozhe da prezhivi najvishe par dana, i to
samo pomocu aparata.
Da, tacno...mozdana smrt je pravilnije od klinicke smrti. Mozdana smrt u smislu koma irreversible. Znam da ti dirkam u profesiju

, ali znam i da je medicinska tacka gledista
samo jedna tacka gledista. I tacno je takodje da preko 90% (tacnije 97%) organizma zivi kada je rec o mozdanoj smrti. Znaci, sve, ali SVE vitalne funkcije po kojima prosecan covek bez medicinskog backgrounda nekoga definise "zivim ili mrtvim" funkcionisu. E...na tom mestu se postavlja pitanje kriterija po kojima medicina definise SMRT. Da li je mozdana smrt SMRT ili ipak samo stanje umiranja? I znam da su se kriteriji "
sigurne mozdane smrti" u samoj medicini od "Harvardskih kriterija" iz nekih davnih 70-ih pa do dana danasnjeg menjali i jos uvek menjaju. Pitanje granice i pomeranje granice zivota i smrti. Diskutabilno ...veoma. Oduvek bilo i bice - moralno, eticki, filozofski, pravno, religiozno pa i medicinski...
A znam i da je ova tema poprilican tabu - tera nas u konfrontaciju sa gospodjom smrt. Ne zauzimam ni jedan radikalan stav - ni za ni protiv, jer smatram da je to nesto sto svako sam sa sobom mora individualno da rascisti, a pri tome i da se sukobi sa predstavom o umiranju. Mnogo veci problem imam kada je rec o "odluciti" o nekom bliznjem ko se za vreme zivota o tome nije izjasnio...