Romance Cafe forums

All forums

Zaveštanje organa  

views: 5541, replies: 47
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  last page last page of 5
Post #1, page: 1
#1: 2006-04-06 08:37
Zaveštanje organa ...
Da li ste za zaveštanje vaših organa, pošto će se svaki gradjanin pošto napuni 18 god morati, prilikom vadjenja nove lične karte, izjasniti da li je ZA ili PROTIV.

Zanima me vaše mišljenje o tome i šta bi vi odlučili, jer ja sam po tom pitanju jako odlučna.
drjelena (female, 34)
Moja se radost čuje u tišini, a ljubav udiše ...
page: 5
triViALna
#41: (2007-05-05 09:50)
Zaveštanje organa
Problem zavestanja organa je tezak eticki problem i sustinski jako kompleksan problem, treba ga sagledavati iz vise uglova.

Najmanje iz medicinskog, pravnog i teoloskog - i ta tri ugla su vec takoreci poptuno kontrahentna.

Sama ideja zavestanja i predstava koju svako neupucen u fakticki "sprovod" in the case of...nosi u glavi na zalost nije ni blizu onoj koja se realno odvija.

Ne zelim da zauzimam ni pro ni contra stav, ali cu dodati da svako pre nego sto se onako u naletu neke ideoloske vizije odluci da potpise tako nesto, ulozi poprilicno vremena u informisanje.

Koliko sam ja upoznata sa ovim u moju drzavu vazecim "sprovodjenjem transplantacije" - preko 90% organizma zivi dok te montiraju u komponente i vade "rezervne delove"...

"Klinicka smrt" je jAAAAAAAko labav pojam...
triViALna is no longer member of Romance Cafe
Sonya
#42: (2007-05-05 12:01)
Zaveštanje organa
preko 90% organizma zivi dok te montiraju u komponente i vade "rezervne delove"...

"Klinicka smrt" je jAAAAAAAko labav pojam..

-malo objashnjenje-

ne klinichka smrt -"jedini" preduslov za mogucu transplantaciju organa je mozhdana smrt (Mozhdana smrt se danas definishe kao trajan i nepovratan prestanak funkcija svih delova mozga-ugasheni su refleksi mozhdanog debla,nema spontane respiracije,nema elektrichne aktivnosti mozga ) stanje u kome je mozak bezpovratno mrtav,mozhdana smrt nije koma, vec stanje u kom pacijent mozhe da prezhivi najvishe par dana, i to samo pomocu aparata.
Sonya is no longer member of Romance Cafe
Partybrejker
#43: (2007-05-05 14:17)
Zaveštanje organa
... tj. - ne pacijent, nego njegovi organi kao skup zhivih celija...

...
ne mislite li da bi transplatacija bila malo obesmishljena kad` bi se radilo o mrtvim organima??
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
Please note: VIP members do not see advertising
triViALna
#44: (2007-05-05 21:10)
Zaveštanje organa
Sonya:
preko 90% organizma zivi dok te montiraju u komponente i vade "rezervne delove"...

"Klinicka smrt" je jAAAAAAAko labav pojam..

-malo objashnjenje-

ne klinichka smrt -"jedini" preduslov za mogucu transplantaciju organa je mozhdana smrt (Mozhdana smrt se danas definishe kao trajan i nepovratan prestanak funkcija svih delova mozga-ugasheni su refleksi mozhdanog debla,nema spontane respiracije,nema elektrichne aktivnosti mozga ) stanje u kome je mozak bezpovratno mrtav,mozhdana smrt nije koma, vec stanje u kom pacijent mozhe da prezhivi najvishe par dana, i to samo pomocu aparata.

Da, tacno...mozdana smrt je pravilnije od klinicke smrti. Mozdana smrt u smislu koma irreversible. Znam da ti dirkam u profesiju , ali znam i da je medicinska tacka gledista samo jedna tacka gledista. I tacno je takodje da preko 90% (tacnije 97%) organizma zivi kada je rec o mozdanoj smrti. Znaci, sve, ali SVE vitalne funkcije po kojima prosecan covek bez medicinskog backgrounda nekoga definise "zivim ili mrtvim" funkcionisu. E...na tom mestu se postavlja pitanje kriterija po kojima medicina definise SMRT. Da li je mozdana smrt SMRT ili ipak samo stanje umiranja? I znam da su se kriteriji "sigurne mozdane smrti" u samoj medicini od "Harvardskih kriterija" iz nekih davnih 70-ih pa do dana danasnjeg menjali i jos uvek menjaju. Pitanje granice i pomeranje granice zivota i smrti. Diskutabilno ...veoma. Oduvek bilo i bice - moralno, eticki, filozofski, pravno, religiozno pa i medicinski...

A znam i da je ova tema poprilican tabu - tera nas u konfrontaciju sa gospodjom smrt. Ne zauzimam ni jedan radikalan stav - ni za ni protiv, jer smatram da je to nesto sto svako sam sa sobom mora individualno da rascisti, a pri tome i da se sukobi sa predstavom o umiranju. Mnogo veci problem imam kada je rec o "odluciti" o nekom bliznjem ko se za vreme zivota o tome nije izjasnio...
triViALna is no longer member of Romance Cafe
maski

VIP
#45: (2007-05-06 08:54)
Zaveštanje organa
I tacno je takodje da preko 90% (tacnije 97%) organizma zivi kada je rec o mozdanoj smrti.

staro pitanje - what are you? your head or your body?
maski (female, 38)
prvim poljupcima snove svoje ljubim.....
#46: (2007-06-18 00:52)
Zaveštanje organa
Sonya:

Mozhdana smrt se danas definishe kao trajan i nepovratan prestanak funkcija svih delova mozga - ugasheni su refleksi mozhdanog stabla, nema spontane respiracije, nema elektrichne aktivnosti mozga - stanje u kome je mozak bezpovratno mrtav

Zaključak izvedite sami ...

Mozak ... je najbitniji element nas ...
drjelena (female, 34)
Moja se radost čuje u tišini, a ljubav udiše ...
#47: (2007-11-06 01:34)
Zaveštanje organa
ЗА!!!

имам један орган који мени... ама баш ничему не служи... па ко рекох... може још да потраје... некоме...

П.С. ... може и Кум приде, у пакету...
veka038 (female, 36)
Plava, nezna, neizbezna... PREZADOVOLJNA
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  last page last page of 5
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis