Romance Cafe forums

All forums

Yugonostalgija  

views: 73958, replies: 1612
total: 1612, displayed: 10, page: first page previous page ... 128 129 130 131 132 133 134 135  136  137 ... next page last page of 162
Post #1, page: 1
#1: 2006-05-03 12:23
Yugonostalgija
Osećate li jugonostalgiju?

Nedostaje li vam nešto iz perioda postojanja SFRJ?

Navedite ono što vam nedostaje ali i ono zbog čega se radujete što je više nema ...

ZA i PROTIV
drjelena (female, 34)
Moja se radost čuje u tišini, a ljubav udiše ...
page: 136
romance-cafe

moderator
#1351: (2008-10-13 02:32)
Yugonostalgija
Treba samo imati na umu da se nije Milo probudio jedno jutro i odlučio "hajde da priznamo Kosovo", iza toga su drugi, daleko jači igrači, kao i u slučaju Makedonije. I ništa nije slučajno To nije čak ni "racionalna" odluka već jedina moguća, i nije doneta za dž. Mi možemo da ga zovemo i jajara i kako god nam se sviđa, ali tako funkioniše svet danas. Ono što se u istoriji dostizalo ratovima, to su današnji hegemonisti napravili malo suptilnije - ekonomski. Ali, ničija nije gorela do zore.
romance-cafe (female, 34)
Gandalf

VIP
#1352: (2008-10-13 07:24)
Yugonostalgija
...naravno...ali,da li cemo vise izvuci pouke iz svih sranja koja nam se dogadjaju?...ili cemo i dalje hodati sa kurcem u dupetu jer...ako nam ga izvade na kratko...necemo znati sta nas je snaslo...
...mislim...koga jos iznenadjuje sto Crna Gora priznaje Kosovo i sto Madjarska nema more...
Gandalf (male, 38)
...majmun u najavi...
SAMSASVIMSAM
#1353: (2008-10-13 07:39)
Yugonostalgija
pa igrom slucaja, te ane vojvodic sestra sedela kod mene 2 dana i bila je primljena kao i svako drugi.zena je sasvim ok.ali joj zato muz malo cudnovat.bio je glavno jos u staroj jugoslaviji sef sdk.imao sam priliku da odem kod njega u radnju koju je otvorio na njihovom primorju.zacudio sam se kada sam primetio da u asortimanu pica nema knjaz milosa[kiselu vodu].nije se radilo o ceni ili vec sta vec o principu.

zelim reci ne treba suditi na osnovu jednog slucaja ali eto, milu sto se snilo to mu se i obistinilo
SAMSASVIMSAM is no longer member of Romance Cafe
romance-cafe

moderator
#1354: (2008-10-14 13:33)
Yugonostalgija
@SSS: kakve to veze ima sa celom ovom pricom?

@Gandalf: hajde da me jednom iznenadite ti i nebojsa pa da makar u jednom postu propustite da spomenete svoje (i tudje) alatke. Please?

A sto se Crne Gore tice, ja sam prvi bio da se osamostale i oslobode "tiranije sa severa" (kako oni kazu), ali se plasim da ce ovo da se pretvori u pricu kako je CG i MK kriva za sve sto se desilo na Kosovu. Mi smo uvek radi da opravdamo svoje gluposti tako sto cemo za sve optuziti druge. Kamo srece da su nasi politicari bili tako pragmaticni kao SVI oko nas, ne bi bili u ovoj situaciji.
romance-cafe (female, 34)
#1355: (2008-11-22 02:11)
Yugonostalgija
SVE DRUGO MIJENJAM

Nakon duge priče o politici i ratu,
o uzrocima srpskog fašizma,
pomoru što ga, naoci Svijeta,
cini nad pitomim narodom dobrih Bošnjana -
kažem novinaru iz Milana,
na svome talijanskom jeziku,
kako sam, ne tako davno, 88. godine,
bio u njegovom gradu i izgovorio u sebi jednu,
nikad zapisanu pjesmicu.

- Biste li se mogli sjetiti tih stihova,
ako vam nije nelagodno, meni je to
jako važno, ja sam, znate, roden u Milanu?

- Naturalmente, velim. Ja sve svoje stihove
pamtim, io sono - come si dice KAŽNJEN?
Ja sam...sjecanjem nagraden i kažnjen,
ono je moje jedino imanje, i nicega
drugog nemam, baš kao ni razloga
za nelagodu i stid. Ovako kazuje, nezapisana
moja MOLITVA U MILANU:
Ucini da umrem
ovoga casa, Bože.
Samo ostavi
moje oci
na svijetu.
Neka gledaju
kako Piacom Duomo
prolaze žene.
Trajala je, u njegovom oku,
nekakva zdrava i plemenita tuga,
dok se moja bol, iz bosanskoga,
u njgov jezik pretakala.
- Biste li danas - u svjetlu ovog užasa -
mijenjali nešto u Vašoj pjesmi?
-Sve drugo mijenjam,

ali ne mijenjam ništa,
ni slova jednoga,
u pjesmi o ljubavi i žudnji.

Abdulah Sidran

... a iz Dolly, deo tako tipičan za sve"obične" :"Jutra u kući Zoljevih osvitala su s majčinom ceduljom i novčanicom od sto dinara na stolu. Krmeljave oči sinova svakoga su jutra čitale poruku kojom su njenim knjigovodstvenim krasnopisom u cigla tri reda bivali ispisani upozorenje, i prijetnja, i molba: hljeb 42, mlijeko 35. Čuvajte kusur i Melihu."
Drina (female, 73)
Please note: VIP members do not see advertising
NeronChe
#1356: (2008-11-22 02:16)
Yugonostalgija
romance-cafe: @SSS: kakve to veze ima sa celom ovom pricom?

@Gandalf: hajde da me jednom iznenadite ti i nebojsa pa da makar u jednom postu propustite da spomenete svoje (i tudje) alatke. Please?

A sto se Crne Gore tice, ja sam prvi bio da se osamostale i oslobode "tiranije sa severa" (kako oni kazu), ali se plasim da ce ovo da se pretvori u pricu kako je CG i MK kriva za sve sto se desilo na Kosovu. Mi smo uvek radi da opravdamo svoje gluposti tako sto cemo za sve optuziti druge. Kamo srece da su nasi politicari bili tako pragmaticni kao SVI oko nas, ne bi bili u ovoj situaciji.

Molim repliku ili ako ne može,onda po poslovniku...

Molim da mi se predoči kada sam ja pomenuo tuđu alatku ikada... a nisam ja kriv što mi sopstvena bode oči,pa ne mogu da je zaobilazim,jer mi previše blizu dok sedim,jer naravno ne mogu ovoliko kuckati stojeći...

I nemoj da vas začudi ako zatražim samoupravu za Mačvu,jer mi smo uvek bili bliže Austrougarskoj nego vama koji ste vazda bili više pod Turcima...naši Turci su bili uglavnom carinici samo...

p.s. ovaj drugi što koluta očima je Gandalf,jer on pod Turcima nije ni bio zbog geografskog porekla svoga...

Updated 1 time(s), Last update (NeronChe) 2008-11-22 02:18

NeronChe is no longer member of Romance Cafe
Gandalf

VIP
#1357: (2008-11-24 08:20)
Yugonostalgija
Srce pod pritiskom
STOJADIN KAO METAFORA
Mirjana Bobić-Mojsilović 22.11.2008

KAD samo pomislim kako su naši poslanici u noći američkih izbora otvarali šampanjac da nazdrave pobedi Baraka Obame, digne mi se kosa na glavi. Slavlje u Beogradu povodom pobede navodnog dobrog američkog predsedničkog kandidata, predstavlja ili čin totalnog neznanja, ili čin kolonijalne krotkosti prokuratora udaljene rimske provincije. Šta, uopšte, naši političari imaju da nazdravljaju američkim izborima - nije valjda da je iko normalan mogao da pomisli da se Obamin predizborni slogan koji traži promene, odnosi i na Srbiju? Ili podizanje čaša šampanjca, u Srbiji, a zbog američkih izbora, jeste logična reakcija podanika prema vladaru? Ne znam da li se i u jednoj suverenoj državi na taj način slavila pobeda predsednika u nekoj drugoj državi, udaljenoj hiljadama kilometara?
Sve u svemu, otrežnjenje je došlo veoma brzo, kad je Barak Obama pozvao u svoj tim Madlen Olbrajt, uzeo za savetnika senatora koji je ekspert za otcepljenje Kosova i podršku Albancima, a sada je doveo i glasovitu Hilari Klinton, na mesto šefa američke diplomatije. Kako god da se ovo posmatra, Srbi mogu jedino da se tresu u strahu od ponavljanja istorije.
Kad samo pomislim da će Vuk Jeremić morati sa se rve sa Hilari, dođe mi da mu unapred napišem pismo podrške, tim pre, što naš šef diplomatije, šta god da uradi u pogledu istine, pravde, logike i elementarnog nacionalnog samopoštovanja, biva izložen nečuvenim kritikama ovdašnjih nevladinih obožavateljki lika i dela Hilari, njenog muža i onih koji Srbiju i dan danas tretiraju kao ogledno dobro "treniranja strogoće" u međunarodnim odnosima.
Da stvar bude gora, iz Hrvatske su stigle loše vesti - Hrvatska se sprema da tuži Srbiju za genocid. Logično - pošto su u Hrvatskoj napravili etničko čišćenje i proterali preko dvesta pedeset hiljada Srba, za genocid su krivi sami Srbi. Da su se lepo smirili i uzeli domovnice, da nije bilo Miloševića, da su bili malorazumniji, sve bi bilo drugačije.
A, sa Kosova stižu još mračnije vesti. Naime, Hašim Tači, na jednoj beogradskoj televiziji lepo poručuje srpskim političarima da se malo smire, jer će Albanci, uz podršku Amerike i Evrope, ako treba, braniti nezavisnu državu Kosovo svim sredstvima. Šta će da uradi Srbija po tom pitanju? Da opet otvara šampanjac, ili da se hvali da i ona gradi "srpski Bondstil" na jugu Srbije?
U međuvremenu, ovdašnje visoke komesarke Soroš fonda i svetskog mira, poručuju da Vuk Jeremić ne zna da se ponaša i da Srbija gubi mnogo vremena - nezapamćena je ta njihova poslovična žurba da se Srbija što pre utera u novi klanac - da prihvati otcepljenje Kosova, tužbu Hrvatske, otkidanje Vojvodine, i sve optužbe koje stižu odasvud - jer je Srbija zaslužila sve što joj se događa.
Finiš ove priče ima duboku društvenu, kulturnu i političku simboliku.
Pre nekoliko dana, u kragujevačkoj "Zastavi", koju je u međuvremenu kupio "Fijat", sa fabričke trake skinut je poslednji "stojadin". Nacionalna klasa, simbol srpske automobilske industrije, ali i simbol jednog vremena, spušten je u istoriju. Na ispraćaju celog jednog života, bili su samo radnici i novinari. Na TV Dnevniku mogli smo da vidimo radnike koji plaču, sliku svih srušenih iluzija. Videli smo ljude koji su ceo svoj radni vek proveli sklapajući delove za auto koji je radničku klasu ove zemlje vodio, ako ne u srećnu budućnost, onda bar po poznatim drumovima kakve-takve stvarnosti. Sa tim je sada gotovo. Kao kod Čehova, "žalili su za svojim životima".
U budućnost niko ne gleda sa osmehom.
Nacionalna klasa, to više nije politički korektan pojam. Oni koji su nazdravljali Obami, i Hilari, i svim tužbama protiv Srbije, ovim (kragujevačkim) suzama ne veruju.
Silazak Stojadina jeste simbolički odgovor na pitanje šta će biti sa nama.
Stojadin je metafora...

... ...
Gandalf (male, 38)
...majmun u najavi...
#1358: (2008-11-24 19:53)
Yugonostalgija
...gandalf ovo si predivno rekao, svaka cast, ja te obozavam..pisi malo cesce jer nedostaju nam ovako konkretne slike o pravoj situaciji..

doduse, ne mogu da verujem da su nasi pili sampanjac u cast novog am. predsednika, al ako ti kazes....
u italiji berluskoni mu tepa kako je lep, mlad i "preplanuo"...

u svakom slucaju, bolje je jedan ravnopravni odnos nego potcinjeni...

a sto se tice radnika ma vazno je da nisu izgubili radno mesto, ko zna mozda se u buducnosti taj stojadin vrati na noge... ja sam optimista
sneza67 (female, 39)
zivi i pusti druge da rade isto :)
#1359: (2008-11-24 20:27)
Yugonostalgija
ja sam optimista
sneza67 (female, 39)
zivi i pusti druge da rade isto

Nada umire poslednja...ali ipak umire...
NepoDobNi (male, 37)
offline...
#1360: (2008-11-24 21:58)
Yugonostalgija
INSOMNIE 32 (female, 34)
CRNA OVCA FAMILIJE:))
total: 1612, displayed: 10, page: first page previous page ... 128 129 130 131 132 133 134 135  136  137 ... next page last page of 162
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

Each member has it's own Private Gallery of images and access to your gallery is permited only to those members who are in your private list. You can add any image in your... Private Gallery

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis