Romance Cafe forums

All forums

Shetalicu satu zadrzzavam  

views: 4016, replies: 36
total: 36, displayed: 10, page: previous page 1 2  3  4 next page last page of 4
Post #1, page: 1
#1: 2006-06-07 21:13
Shetalicu satu zadrzzavam...
Selidbe su mi vec poodavno preshle u naviku. Shto podstanarskim zzivotom diktirane, shto izabrane izmedju mirenja i nemirenja sa jednolichnim danima, shto iz nehata. A selim se, rado il' nerado, prenoseci celu sebe il' samo delice u nova okruzzenja, u nova ochekivanja, u mogucnosti, medj' druge neke ljude...

I nosim knjige. I saksije sa cvecem. I osmeh na usnama. I poverenje u ljude duboko pod rebrima. I slike. Mnogo slika. Kao poslednji bedem u tvrdjavi shto je oko svojih snova gradim. Najjachi bedem o koji se oslonim il' na koji sednem da odmorim, kad mi druge bedeme porushe. Pa se vrate oni dani, stane vreme, u onu se radost sve opet premetne...

A kad vama dodje da zaustavite sate, da Boga zamolite za josh jedan krug... Sedite li i vi kao ja na podu, listajuci albume ili...?
cile011 (female, 44)
page: 3
#21: (2007-07-05 21:06)
E, nauchio i Cileeee

Prodavachica (verovali ili ne, ona ista od lani ): "Mali su to brojevi, a i, ako mi ne zamerite, to je model za neshto mladje"

Cile: "Ne zameram. Razumem ja Vas. Vi sigurno po sebi merite. Mozzda mi jesmo generacija, al' ja sam odluchila da ne omatorim. Molim Vas velichinu..."

A? Ona ce meni! Opet ona?!? Pa, mis'im stvarnoooo... E neka sam joj rekla! Bash!
cile011 (female, 44)
#22: (2007-07-05 21:16)
Cile,mila...ko ssta radi ja asociram i...jezzim se

Zadrzzao mi se neizbrisivo i trag onih slova o ridjokosoj Radi koja je odlucila da je dovoljno... odjekujete skoro istovremeno-nekako vam sinusoide licce, iako je ova za dve jedinice iznad.
Drina (female, 73)
#23: (2007-09-01 01:10)
Samaaaaa .....

Odzvanjalo mi je u ušima, kao utopljeniku, koji težinom kamena, tone ... na dno okeana ...
Sa zapušenim ušima od velikog pritiska.
Sa bubnim opnama, koje su se kao gvozdene kapije, kao čelična vrata neke komore zatvorile,
još na prvom kilometru.
Da ne čuju. Više ništa. Jer - čula sam sve.
Sa licem okrenutim ka dnu.
Sa očima širom otvorenim. Da vidim. I, ako uspem, zapamtim.
Kako sam nestala.
Zatvorenih usta. Bez ijedne reči.
Sa, od straha pregriženim jezikom.

Sa kosom, poput čvrsto upletenih konopaca oko kostiju naprsle lobanje ... da sačuvaju njenu sadržinu - kao crnu kutiju ...
Koja će mi ako preživim, jednog dana, možda - razjasniti sve.
Sa plućima kao amforama, punim suza. Umesto blaga.
Svih neisplakanih i progutanih suza ... brižno prikupljenih u dve male, bele, čipkaste maramice.
Plućne.
Druge nisam imala.

Nisam imala ništa.
Baš ništa, što bi me spasilo. Što bi mi pomoglo.
Što bi me bar na tren povuklo na gore. Da udahnem malo vazduha.
Ili me makar kako zaštitilo od svih ajkula koje će na mene krenuti.
Ako već nisu.
Za deset godina .
Deset dugih godina ............. plovidbe.
Deset svetlosnih godina i ........ stotine milja pređenih u tom neosetnom otiskivanju od mojih obala. Ka njegovoj pučini.
Hiljade zora, jutara, dana, sumraka i noći, a da baš nikadanisam ni pomislila, baš ni jednom sanjala... bar jednom - naslutila,
... kolika mi je dubina pod nogama.
Nikada.
I nisam se pripremila.
U rukama - ništa.
Na rukama - ništa. Ni prsten.
On me, znam, ne bi spasio, ali bi - kada me svi rastrgnu i oglođu,
ili, kada se na dnu sama od sebe raspadnem, na mojim kostima, ostao. Kao trag.
Ko sam bila?!...

Gde god da se okrenem i pogledam, vidim - na meni samo moja sopstvena koža. Tako glatka i mekana. A, nisam tako mlada ....
Istovremeno, tako neprirodno smežurana.
A, nisam tako stara ....
Smežurana, kao koža novorođenčeta, koje se tek rodilo.
I već umire.

Nikada izgovorena reč mrtav... plašila me je toliko - da sam je prećutkivala i izbegavala i u kontekstu naslikanog motiva ... neke mrtve prirode ...
A sada znam,
i bez pominjanja i bez pomisli, da je mrtav ON.

.......... dok sam tonula, bez svesti, sa rukama zgrčenim uz telo, uhvatih se za besmislenost jedne misli,... da ja njemu mogu pomoći ... da ga ipak ... nekako ... još ... možda ... mogu spasiti ...
Raširih i ruke i prste i rebra .... i pustih kosu ...
da se raspletu kao mreže, kojima ću ga uhvatiti...
ako ga u tom sveopšem potonuću makar ugledam.
Tako sam opet, u tom sveopštem besmislu - našla - smisao. I sada sve … opet … zavisi od mene. Samo od mene. Same.
Samaaaa .......
Potonuo je pre mene. Nekih, nekad tričavih pola sata, sada su dobili neki drugi, nevremenski smisao. I značaj.
Sada je to bila njegova prednost ... od ko zna koliko milja dublje ... i dalje ... od mene ...
I tačno znam, otišao je gordo. Ubedjen da je potonuo časno ... i odvažno.
Poslednji, na poslednjoj palubi.
Kao kapetan,koji ne napušta svoj brod, čak ni kada tone.
Naročito kada tone.
Kao Admiral. Koji ponosno podignute glave, strpljivo, bez imalo straha gleda smrti u lice i čeka .... da se svi putnici, a onda i poslednji član posade, bezbedno udalje i spasu ... čamcima i pojasevima, od vrtloga i ogromnih talasa, koje će ON i njegov brod, dok tonu – napraviti.

Ali ... ja se uopšte nisam udaljila .... ni spasila ...
I mene je udario taj prvi talas.
I mene je vrtlog povukao za njim ... sa njim ... ka dnu ...
I ......... nisam videla nikakve, ni pojaseve, ni čamce .....
Ali sam, čini mi se ... krajičkom oka videla – još jednog putnika ... ili možda ... člana posade ...
I čini mi se, da sam se, krajičkom svesti – setila ..... ko je to.
Bio je to NEKO , ko nam je nekom svojom čarolijom, pre tačno sedamnaest meseci ...odvezao ... i raširio jedra ...
NEKO ko nam je bio i posada i putnik i nagrada i gorivo i vesla i karta sveta i svemira ...... i taj – nevidljivi – pojas za spasavanje.
U obliku deteta.
Ne nekog, ne bilo kog, ne ni ničijeg, ni nečijeg ...... već mog i njegovog .... našeg deteta.
Koje mi je u naručju zaspalo, samo trenutak pre nego što sam i sama utonula u san ..... duboko u kabini potpalublja.
I zajedno sa njim ... u njoj .... tonem ...
Sama .... saamaa .... saaaaamaaaa ..... saaaaaaaaaaa maaaaaaaaaaaalim detetom ......

Izgleda da samo on nije shvatio ..... da od dolaska tog NEKOG na taj naš ukleti brod, mi više nismo bili : ni dva pustinjaka, ni dva odmetnika, ni dva stara gusara, ni ona dva samotnjaka ...... ni bezbrižni par ljubavnika – koje je avantura udružila a ljubav tako dugo održala .... na jednom brodu.
I ....... samo je on ..... možda ..... znao, jer ja sam shvatila tek sad
....... da taj brod uopšte i nije bio njegov.
Već – moj !
I ...... da taj brod, zapravo i nije bio nikakav brod.
Već - život!

MOJ ......

Updated 1 time(s), Last update (ferlucifer) 2007-09-01 01:20

ferlucifer (female, 59)
I am not I. I am this one, wolking beside me ...
Stifma
#24: (2007-09-01 01:17)
uuuuuuuuuuuuuuuh...
Stifma is no longer member of Romance Cafe
#25: (2007-10-21 16:32)
cile011: Selidbe su mi vec poodavno preshle u naviku. Shto podstanarskim zzivotom diktirane, shto izabrane izmedju mirenja i nemirenja sa jednolichnim danima, shto iz nehata. A selim se, rado il' nerado, prenoseci celu sebe il' samo delice u nova okruzzenja, u nova ochekivanja, u mogucnosti, medj' druge neke ljude...

I nosim knjige. I saksije sa cvecem. I osmeh na usnama. I poverenje u ljude duboko pod rebrima. I slike. Mnogo slika. Kao poslednji bedem u tvrdjavi shto je oko svojih snova gradim. Najjachi bedem o koji se oslonim il' na koji sednem da odmorim, kad mi druge bedeme porushe. Pa se vrate oni dani, stane vreme, u onu se radost sve opet premetne...

A kad vama dodje da zaustavite sate, da Boga zamolite za josh jedan krug... Sedite li i vi kao ja na podu, listajuci albume ili...?

molim ga da sada ubrza...nadam se u sledećih mesec dana...u svoj stan...i voleo bih da vidim draga lica u poseti - cileta, divlju, drinu, anju, olju, ferku, andjelu, micu, ins i dreama, zoku, ledenog, duleta, gandalfa, cvetka, voju i cecu...

i NJU.....i da ostane i nikada ne ode
gagic (male, 36)
you can't always get what you want
Please note: VIP members do not see advertising
#26: (2007-10-22 08:00)

Jutros bih je bash zaustavio, bash....

Polako ustajem plashetji se da je ne probudim... rano je, prerano za bilo shta osim za njene usne... spava...

20 minuta kasnije ulazim ponovo u sobu, znam da je zagrlila moj jastuk....
kao da smeshi se, prerano je za bilo shta osim za njene usne... spava

izlazim... trebalo bi da krenem na posao ... vratjam se onim toplim usnama ...

10 minuta kasnije - kancelarija... potpuno sam siguran da je prerano za bilo shta osim za njene usne ... neka spava ...
Dream Raider (male, 46)
corporal punishment
#27: (2007-12-23 01:55)
Stajala je. Samo je stajala. Cekajuci. Da neko tamo gore, zaustavi casovnik kosmosa, neprimetno, za svet nevazno kratko, ali da zaustavi.
Sa druge strane, preko teskog, crnog asfalta hiljada drumova, autostrada, i krupnim kamenjem nazobljenih seoskih staza, preko milion ptica koje su oglasavale jutro po bastama, dvoristima, sumama i lugovima, preko stotinu istovetnih krovova od dosadne crvene opeke, preko odzaka koji su mirisali na zaprzeno mleko i tek skuvanu, prvu jutarnju kafu, na postelju u kojoj se desavala strast, svadja, rodjenje i smrt (eto tako su mirisali ti dimnjaci na kucama), tamo, dakle, milion snova daleko, na nekom tek izniklom brdu, stajao je On. Nije stajao. Kretao se. Pet koraka na levo, okret, pet na desno. Pet. Za nemir. Pet. Za iscekivanje. Pet. Za strah. Njega nista ne moze iznenaditi. On je uvek spreman na sve. Uvek stalozen, miran, svoj. Osim u ovih nekoliko minuta posle praskozorja. Po kisi, snegu, vetru i suncu…uvek isto…pet koraka panike. Nije dopustao da mu se misao kristalise iza chela. Nije dopustao da mu se u secanje vrate dani rata, i strasna misao da ce ga odneti, da je vise nece videti. Samo je koracao. Ni tu, dragi Boze, nece biti trave. Jos jedno parce nemira oduzece zemlji plod. Onda je i on stao. Stajao je. Cekajuci da neko tamo gore zaustavi casovnik kosmosa, neprimetno, za svet nevazno kratko, ali da zaustavi.

Updated 1 time(s), Last update (Deejana) 2007-12-23 01:56

Deejana (female, 36)
''Ali moze li misao probuditi coveka iz zivotnog sna?''
#28: (2008-07-14 21:00)

... And I wont hesitate
The time is now
And I cant wait ...
Dream Raider (male, 46)
corporal punishment
DANAI
#29: (2008-07-14 21:45)
Vec 15 godina iznova i iznova isto radim ....vracam vreme, zaustavljam satove,kidam sve kazaljke....da barem mogu da se zaustave, pa da krenu ponovo, od onog trenutka kada sam se probudila, shvatila da sam zaspala u sedecem polozaju, i njegove rucice, koje su jos uvek stiskale moje, njegova glavica u mom krilu....kada sam rekla sebi, Boze, kako lepo spava!!!!da barem mogu da ih vratim ukocene na taj trenutak i pokrenem ih njegovim budjenjem, koje se nikad nije desilo....nije se probudio. Dimitrije. dve i po.moj sin.
DANAI is no longer member of Romance Cafe
#30: (2008-09-20 10:47)
Surov je prika taj Zivota ...
Taman pomislis da si se doveo u neki red i merak, a on ti na kvarno sapne da virnes u staklo na zidu ...
I tamo vidis nekog ko lici na tvog techu sa pozutelih slika iz Opatije '52 ...
Ne, ne bih da vratim junost i nestasne shishke, duran duran trzaj iz ramena i vozdovacke batine ...
Bilo bi lepo kada bih, makar i na trenutak, uspeo da udjem u pocepane patike i prvog Fred Perija, slatko se nasmejem i zatvorenih ociju skocim u more, zaplivam, okrenem se na ledja rasirenih ruku i udahnem miris neobuzdane mladosti koja spokoj dusi nosi ...
I da starom prevejanom priki kazem da sam ga zajeb'o ...
Pa onda moze i kasika u grmlje, marim ja ...

Vronsky (male, 46)
Whisper ...
total: 36, displayed: 10, page: previous page 1 2  3  4 next page last page of 4
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.