Romance Cafe forums

All forums

Knjige. Koje i kada?  

views: 30342, replies: 360
total: 360, displayed: 10, page: first page previous page ... 27 28 29 30 31 32 33 34  35  36 next page last page of 36
Post #1, page: 1
#1: 2004-09-26 01:01
KNJIGE, KOJE I KADA...
Omiljenje, kada i u koje vreme procitati odredjene, da li nekog pisca posebno cenite, ili ga mozda uopste ne shvatate (ono u stilu sta li je pisac hteo da kaze), a moze i koja preporuka...Evo od mene: Zauvek "Mali Princ"-Egziperi, toliko obicna i toliko misaona...a procitah je prvi put u 16. godini i od tada jos bezbroj puta joj se vracala.
determinanta is no longer member of Romance Cafe
page: 35
#341: (2008-10-20 13:03)
Knjige. Koje i kada?
"Jedanaest minuta"
Paolo Koeljo
unusual (female, 35)
neki, sigurno da, ali ne i ja......
#342: (2008-10-29 15:47)
Knjige. Koje i kada?
"KAD JE NIČE PLAKAO"
Irvin Jalom....
unusual (female, 35)
#343: (2008-11-02 19:43)
Knjige. Koje i kada?
…nedelja danas…prva nedelja u utorku koji mi je tek počeo…ajd reko da odmorim i da se psihički pripremim za ono što me čeka i što mi sleduje…

…pa ma šta da je…ako je gore... preživeće se nekako…preturilo se što šta preko glave za ovo godina daako se i to gore preturi…ako je bolje…jeli bog dao…da i mene sunce ogreje…što ne bi bilo i proljeće trinestog u decembru…

…motam se po knjižari koja to više nije..sem po natpisu na tendi iznad ulaza i nekoliko zaostalih kutija od banana spakovanih knjiga…i to će se za neki dan odneti…nekako mi pod ruku dođe …antologija savremene srpske pripovetke u izdanju skz iz četrdeset druge godine…

…moja genaracija iz četrdeset druge …pevali su drugi način….ivo lola ivo lola nije sam…

…elem …meni koji vidi gomilu znakova pored puta ovaj današnji znak baš donese mrak i crnjevinu i nemir..koji smiruje samo tvrda volja da se ova nedelja izgura kako bog i anđeli miluju nebi li mi sledećeg, mog, ponedeljka svanulo jutro suncem okupano, te radosti i veseljem ispunjeno…

….tog novembra četrdeset druge godine priređivači su baš bili radosni…yebalo mjesečinu….razmišljam dal su oni uložili naročit napor i silno se potrudili da izaberu i za štampanje spreme ovako crnu zbirku pripovedaka il im je to bila tek sitnica…od vremena glišića i domanovića, sa sve nušićem u srpskoj pripovetci izgleda nema ničega beloga…crnjevina da crnja biti ne može…

…prva među odabranima pripovetka grigorija božovića…najteži uzmah…ispade da su na čelo kolone crnjevine stavili jedini prizvuk svetloga koji su mogli iskopati u pripovedaštvu međ dva rata…veseli stanislav kosibara…postradali mu sinovi, postradali unuci, a ne prirasli praunuci…ostao veselnik sa više od osamdeset godina sa snahama i pilježi u kući…i u tom crnom trenu sna od unuka mu, udovica, zatrudnela …bruka na sedu glavu pod stare dane…zacrnje mu svetao obraz sačuvan tolike godine…

…tražio od snaje da mu kaže s kim je zanijela, ona odbila…kaže…sa mnom čini što ti volja neka ti je bogom prosto…al da ovoliku siročad u krv uvlačiš nedam, neću reći ko je…

…stari običaji u kraju kolašinskom nalažu…ako je neko od bližnjih ubiti njega, ako je stranac ubti nju…lomio se starac i razmišljao…stranac je dakle…da on ubije snahu pravo nema , nije joj on čoek, da praunuku pušku da, nije pravo da dete majci sudi…

…došo kući čeljad mu rekla…vučici smo dali konopac i rekli joj da se kući ne vraća…niste dobro uradili , ocenio starac te pošao snau tražiti….našao je i sa konopca skinuo, te poveo u rod njen…vaša je sreća i radost, sramota je samo moja, evo vam je vi ćete je bolje čuvati…odbili joj i otac i braća…

…to je stanislava prelomilo…uzeo snau pod ruku…pred večeru su stigli u dom….ušo stanislav sa štapom i stao pred ognjište…đeco čija je ovo kuća…tvoja stanislave…jesam li ja jedini gospodar svemu u njoj i vama svima…jesi stanislave…vaistinu li je tako…vaistinu…ulazi snao u kuću u dobri čas…dajdete po čašu rakije ako se zateklo…te je večeri u krevet pao i svega tri dana bolovao…

….drugu pripovetku sam preskočio... neš mi se naslov ne posviđa…dve marije…ima i onaj makedonac, janevski, priču istog naslova…ni nju nisam čitao bilvaktile, da ne čitam ni ovu sad…

…treća priča je devečevskog…veseli anta pantelić, siroče i sirak tužni bez iđe ikog i ičeg svog sluga bio…gazda kad mu umro on udovicu priženio, u glavi soli imao, pa zaimao…zaimao ko niko u kraju šabačkom…ko crv radio i stvarao…pod interes novce zaimao, al samo uz sigurno jemstvo….na sudu pranicu izgubio nikada nije..

…druga je jedinoga stanojicu mirjanića imao, pa i njemu na kraju imanje isparničio…stanoca kraj parnice i gubitak sveg imetka živ dočekao nije, al mu sinovi bez imanja ostali…a toliko ih je puta gazda anto na kolenu cupkao i kao svoje ljubio…

…na svadbi nekoj, kad je prvi put nekom kumovao, pogodilo ga što poroda nema…te sina stanoičinog posinio, sa parničarima se izmirio, i obreko pred ljudima, kad umre, sve njegovo je stanoičinim sinovima…

….dalje u serijalu crnjevine ide mara đorđević – malagurska…to sam počeo čitati pa ne mogoh…

….kukavica nekaka sinja u pero priča tužnu priču svoju…kako je rađala a deca umirala…u domu joj ni kolevku za dete nisu hteli načiniti, te je nesretnica,jedne prilike, treće nedelje po porođaju, u snu telom svojim devojčicu ugušila…

…auuu ybt….daj malo da preskočim valjda pri kraju ima šta svetlije…

….milivoje ristić pripoveda o trajku …o trajku iz pečalbarskoga kraja izgleda u vreme, negde, velike ekonomske krize 22- 33…..taj trajko na kraju doktoru u varoš otišao…tražio da mu izvadi pet zuba zlatom omotanih što ih je u pečalbi zaradio…u zimskome danu na izmaku, krv pljujići i gutajići u selo preko planine pošao…pilježi u kući džakćić brašna poneo…našli ga negde s proleća oko džaka sklupčanog i u njedrima smotak para što mu prekostao…

…uhh krv ti yebem….

…dalje čitati mogao nisam…da crnjevinu u sebi smirim, sedoh da kucam s namerom da u kafani objavim….daako mi to crnjevinu u duši rastera…

Updated 1 time(s), Last update (ca blues) 2008-11-02 19:50

ca blues (male, 36)
#344: (2008-11-02 19:52)
Knjige. Koje i kada?
"Beskrajna priča"
Michael Ende
jella (female, 31)
#345: (2008-11-03 19:39)
Knjige. Koje i kada?
" Druga Bolenova kci" - ko pozeli da bar malo pobegne od sadasnjosti......u neka davna vremena....
snowflake32 (female, 32)
........kada snovi krila dobiju......
Please note: VIP members do not see advertising
maski

VIP
#346: (2008-11-03 19:42)
Knjige. Koje i kada?
ljubich, a? jel ima srechan kraj?
maski (female, 38)
idealista chija su ochekivanja u raskoraku sa zbiljom....
luna

moderator
#347: (2008-11-03 19:52)
Knjige. Koje i kada?
KATEDRALA NA MORU

Ildefonso Falkones
Saga o ljubavi i mržnji, smeštena u zlatno doba srednjovekovne Barselone.
luna (female, 32)
#348: (2008-11-03 21:08)
Knjige. Koje i kada?
POTKA OD SNOVA
Grozdana Komadinic
... o velikoj patnji i borbi patrijarhalne devojke-zene da prozivi zivot u kome su joj snovi prekinuti.Po istoimenom romanu je radjena pozorisna predstava!
unusual (female, 35)
#349: (2008-11-04 15:30)
Knjige. Koje i kada?

"Sama žestina poslednjeg životnog žara eruptivna je i zanosna. Ništa ne može odocnelog ljubavnika da ohladi. Njemu je dosuđen spoj romantičnog strasništva i naturalističke nemilosrdnosti..."

Updated 1 time(s), Last update (unusual) 2008-11-04 15:32

unusual (female, 35)
luna

moderator
#350: (2008-11-04 18:18)
Knjige. Koje i kada?
Laura Eskivel: Malince

Malince je roman o jednoj od najkontroverznijih licnosti iz istorije Meksika, Malinalji, najpre onozavanoj, a kasnije oklevetanoj ljubavnici Ernana Kortesa, koja je imala ulogu prevodioca u odnosima Spanaca i Asteka tokom osvajackih pohoda, da bi kasnije vekovima bila optuzivana da je izdala svoj narod.

Updated 1 time(s), Last update (luna) 2008-11-04 18:21

luna (female, 32)
total: 360, displayed: 10, page: first page previous page ... 27 28 29 30 31 32 33 34  35  36 next page last page of 36
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis