Romance Cafe forums

All forums

Virtuelna pač(i)ja škola :o)  

views: 16803, replies: 302
total: 302, displayed: 10, page: first page previous page ... 14 15 16 17 18 19 20 21  22  23 ... next page last page of 31
Post #1, page: 1
#1: 2006-11-30 09:23
Ajde, evo vam papira, praznog, belog...

Za početak, može i pačji i pačiji, dečji i dečiji... i slične varijante. I jedno i drugo je pravilno.

Veko, hvala za naslov

Updated 1 time(s), Last update (moderator) 2006-11-30 09:31

Greenisgoodforeyes is no longer member of Romance Cafe
page: 22
#211: (2007-11-14 02:11)
....razumem..... .....
ca blues (male, 36)
#212: (2007-11-14 23:29)
interpunkcija
Da li ste znali da se iza interpunkcijskih znakova kuca razmak? (pre njih ne)
Tekst u zagradi ne odvajamo.
Primer je naveden.
Deejana (female, 36)
''Ali moze li misao probuditi coveka iz zivotnog sna?''
Chorba
#213: (2007-11-14 23:31)
E da sam juce umreo ne bi znao, a svo vreme sam se pitao... hvala ti
Chorba is no longer member of Romance Cafe
#214: (2007-11-15 01:12)
......malo sam u dileji....il trileji...kako pravilno napisati ove moje tačkice.... .....
ca blues (male, 36)
Partybrejker
#215: (2007-11-16 04:17)
interesantan je momenat kad` nepismeni insistiraju na pismenosti... msm, da me pogreshno ne shvatite - uopshte me ne uznemirava frljanje s`padezhi, `mashenje zareza & ine interpoonktzi`e, razni pleonazmi tipa "najdivniji" i slichno - al` dobi`em ospe kad` neko proziva druge a sam je slabo pismen...

... pre neki dan prochitam post u kome dotichna g-dja insistira:"... po meni, tu funkciju mogu da obavljaju samo pismeni"... znachi, ne "po njenom mishljenju", nego insistira da to bude "po njoj"... kontam da joj tako pismenoj kao shto jeste nije bilo teshko da se odrazi bash kao shto je i zhelela...
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
Please note: VIP members do not see advertising
#216: (2007-11-17 01:13)
Po ovome sledi da je bodez isto shto dleto.
Deejana (female, 36)
Partybrejker
#217: (2007-11-17 01:33)
... a vi se g-djo ne slažete sa mišljenjem da je za pismenost podjednako bitan smisao napisanog (ako ne i bitniji) nego li način i gramatika?
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
VASILISA prekrasna
#218: (2007-11-17 23:00)
Лектура и коректура - једна другу гура ! :о)
О, па вама овде сасвим добро иде, и помоћ зналца - професионалца није вам потребна.
Ипак, да се потсетимо и урадимо нешто конкретно:
@ ca blues...своју дилему ћеш решити ако ставиш три тачке (...) ...веруј ми на реч!
Када ти мисли ''блуде'' и када реченицу не завршиш у једном даху, а ти ''тресни'' три тачке...то је знак да се реченица наставља по нашем властитом нахођењу.

'' ЗНАК ПРЕКИДА (три тачке) пише се као знак да је изостављен део текста, или у прозном стилу као знак недоречености, непотпуности онога што је речено, на пример: RC окупља само позитивне, креативне...

Овај знак (три тачке) пише се најчешће када се туђи текст не наводи целовито, као у примеру:
'' Силни оклопници, без мане и страха...ви јурнусте тада у облаку праха.''

Знак прекида, три тачке, може да се пише и овако: (...)

Три тачке, као знак прекида, пише се и кад су у говору краће паузе, нпр. '' Рећи ћу нешто... овај... изнећу један предлог ...

Мала шала: Не претерујмо у тачкицама да не би помислили да замуцкујемо, и да смо лењи јер не завршавамо мисао, а самим тим и реченицу.

Updated 1 time(s), Last update (VASILISA prekrasna) 2007-11-17 23:05

VASILISA prekrasna is no longer member of Romance Cafe
#219: (2007-11-22 21:11)
Jedna od tipichnih greshaka je poistovecivanje gramatike i pravopisa.
Tokom zivota mnogi zaborave gramatiku ali pismenost bi trebalo da bude trajno znanje.

Pod nazivom pravopis (ortografija) najcheshce se podrazumeva utvrdjeni sistem pravila u pisanju kojima se propisuje jednoobrazni nachin upotrebe pismenih znakova – slova, pravopisnih znakova i dr.

Pravopis srpskog jezika pretpostavlja sledece:

I PISMO
(Osnov savremene pismenosti, kod nas, chine dva pisma, i to, cirilica, prvo i osnovno srpsko pismo, i latinica).

II Veliko slovo

III Spojeno i odvojeno pisanje

IV Interpunkcija

(skracenice, podela rechi na kraju reda i dr.)

Gramatika je nauka koja opisuje strukturu jezika, utvrdjuje njegove glasovne, oblichke, tvorbene i rechenichne osobine. Gramatika se deli na fonetiku, morfologiju i sintaksu (prouchava rechenicu i njene delove).

Dakle, ne slazem se Vama u mishljenju. Ne mogu da odvojim smisao napisanog od gramatike.
Deejana (female, 36)
#220: (2007-11-22 22:15)
e sad, kad si sve to tako lepo srocila, jesi li razmisljala da mozda zbog toga ono sto pises deluje ustogljeno?

bez ljutnje...to je utisak koji na mene ostavlja svaki tvoj post..
lily66 (female, 42)
Postoji tajna vjestina..srcu se pokoriti..))
total: 302, displayed: 10, page: first page previous page ... 14 15 16 17 18 19 20 21  22  23 ... next page last page of 31
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis