sekte i njihov uticaj - pozitivan ili negativan?
Milance,
Pogledao sam tvoje vidjenje sekti. U pravu si 100% kada uzmemo u obzir istorijsko-ideoloski pogled na sekte, koji si ti dao. Ja pokusavam da stvar postavim principijelno. To sto ti pricas je isto kao kad mi neko kaze da Srbija treba da bude monarhija zato sto republika Srbija do sa da nije dala dobre rezultate. Da li je Srbija do 2000, a bogami i do danas, zaista republika u pravom smislu reci? Da li treba odustati od principa, zato sto ti borba za isti ne ide kako si zamislio?
Pod tvoju definiciju sekte moze da se podvede i hriscanstvo. Ono je nastalo u vreme jednog bitno drugacijeg drustvenog okruzenja od onog za koje se zalagalo hriscanstvo. Ono je u ocima Jevreja bilo otpadnistvo, kako ti kazes "mala neformalna grupa", koja ugrozava bezbednost i egzistenciju jevrejskih fariseja. I kao poslednje otpadnike su ih bacali lavovima. Pa se ispostavilo da hriscanstvo zaista zastupa pozitivne vrednosti. Sektu ne odlikuje njena brojnost, rasprostranjenost i sl. nju odlikuje nesto drugo. Cini mi se da je episkop Nikolaj, ako sam dobro zapamtio definisao sektu kao gorilu koja svojim "neznim" rukama iz baste iscupa busen trave, pa onda tvrdi da poseduje celokupnu istinu. E to su sekte. Organizacije koje uzmu deo npr. Biblije, prihvate je kao svoj, a za ostalo kazu da je djubre. Zato hriscanstvo nije sekta, a ne zato sto je rasprostranjena i zato sto ima mnogo vernika. Hriscanstvo je zadrzalo stari zavet i oplemenilo ga novim. Nije seklo granu na kojoj sedi. Sekte deluju preko svojih clanova, kroz mnoge druge organizacije. Kroz stranke npr. Da li se iko zapitao koliki je uticaj sekti u njima. Sta je pogubnije - biti u stranci ili u sekti? Ili mozda nema razlike. Mozda su stranke njihove filijale. Pogledaj politicare. Jedan drugom kaze najgore stvari, a ovaj se smeska, ne trepce, drzi prekrstene ruke i kaze ovom prvom iste stvari. I nikom nista. To je navezbana stvar. I jos nesto. Sve to mahom jeste doslo sa zapada. Ali, ne mozemo samo optuzivati zapad i ne preduzimati nista, odnosno lamentirati nad zlehudom sudbinom, verujuci da ce se sve ispraviti samo po sebi, uz bozju pomoc. Mi smo kao davljenik koji moli boga da ga izbavi, a ovaj mu kaze: "Mahni rucicama, mahni!!!" Doslo je i sa istoka. Iz Indije, Kine. I iz Afrike - vudu. Ipak, treba biti obazriv sa napadima na sekte. Mnoge zloupotrebljavaju autenticne filozofije drugih naroda - budizam, hinduizam i slicno. U tim ucenjima ima dosta pozitivnih stvari - treba se upoznati sa njima. Da bi mogao da prihvatis te stvari, moras biti jak u sopstvenoj veri. E to je problem. Nastavak eventualno sledi.