Romance Cafe forums

All forums

sekte i njihov uticaj - pozitivan ili negativan?  

views: 6330, replies: 67 LOCKED
total: 67, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4 5 6  7  last page last page of 7
Post #1, page: 1
#1: 2004-10-07 22:23
U poslednje vreme citamo u stampi ili gledamo na tv-u o sektama i njihovom uticaju na drustvo, ekonomiju i politicku stabilnost neke zemlje. Mnogo toga je receno i napisano. Interesuje me vase misljenje o ovoj pojavi i kako gledate na njihovu sve vecu ekspanziju kod nas? Da li treba, pod izgovorom verskih sloboda i demokratije, da dozvolimo njihovo sirenje ili da se borimo protiv njih i kako?
milance1205 (male, 40)
trazim zensku osobu sa kojom bih mogao da razgovaram,budem prijatelj,a kasnije sta bude-bice.
page: 7
#61: (2004-11-03 10:36)
mi smo to sto smo..nije li tako?znaci,mozemo da menjamo veru,da idemo iz sekte u sektu...u nama tece ta krv koju smo imali pri rodjenju..=ja sam ja,i kada ime promenim,i grad...nadam se da cete me pravilno ukapirati-jer ne mozemo menjati nesto sto je vec u nama...sve drugo je plastika...
djubrence (female, 38)
...bla,bla,bla....
Nirvana
#62: (2004-11-06 13:22)
MISLIM DA SI POGRESNO PROTUMACILA MOJE RECI MAJO!!
PA IPAK, NEMA VEZE ))), NECU DA PROZIVAM NIKOGA NI TEBE, TO NIJE MOJ STIL, POKUSAVAM JEDNOSTAVNO DA ODGOVORIM NA POJEDINE TEME U FORUMU, CENECI PRI TOME SVACIJE MISLJENJE!!
Nirvana is no longer member of Romance Cafe
MAXIM
#63: (2005-02-07 10:54)
Echoo: E, posle ovako iscrpne informacije - ne preostaje nista drugo vec da se tema ARHIVIRA!!!! Sve je vec receno!!! Svaka cast na trudu koji si ulozio da ovo ovde pojavis, Milance.

DODAO BIH SAMO....."SIKTER BRE SEKTASI"...
MAXIM is no longer member of Romance Cafe
Please note: VIP members do not see advertising
#64: (2005-02-07 12:57)
Pre nego sto ste zapoceli raspravu na ovu temu, trebalo je da definisete pojam sekte. Sta je to sekta?
Hriscanstvo je nastalo kao judaisticka sekta. Njih 12 (ako odbacimo Judu) je formiralo tu sektu. Pa je onda narasla. Po cemu je onda razlicita od ostalih sekti? Po velicini? Pricate da sekte obmanjuju ljude i sta ti ja znam jos. A hriscanstvo mu otvara oci jel da? Otkud znate da hriscanstvo poznaje svu istinu. Bolje da ne sirimo temu ko koga obmanjuje i zavlaci. Sve religije manje vise se zasnivaju na ideji "ne lipsi magarce do zelene trave" Budi dobar i skroman sad, pa ces uzivati u raju. Nije nego. Treba preispitati rad svake takve organizacije. Pa ako se dokaze, ali racionalnim putem, ne nekim imaginarnim dokazima tipa "oni su jako napadni i nose crne majice", da te sekte ugrozavaju osnovna prava ljudi, onda moze da se zabrani. U protivnom, ne mogu se krsiti verske slobode.
deckozaponeti (male, 34)
trt mrt zivot ili smrt!
#65: (2005-02-09 17:06)
[quote]deckozaponeti: Pre nego sto ste zapoceli raspravu na ovu temu, trebalo je da definisete pojam sekte. Sta je to sekta?

Vrati se na 6. stranu i pazljivo procitaj tekst koji sam napisao. U njemu se nalazi definicija svih vrsta sekti, a sekte su nastale mnogo pre Hrista i njegovih apostola.
milance1205 (male, 40)
trazim zensku osobu sa kojom bih mogao da razgovaram,budem prijatelj,a kasnije sta bude-bice.
#66: (2005-02-10 13:07)
Milance,

Pogledao sam tvoje vidjenje sekti. U pravu si 100% kada uzmemo u obzir istorijsko-ideoloski pogled na sekte, koji si ti dao. Ja pokusavam da stvar postavim principijelno. To sto ti pricas je isto kao kad mi neko kaze da Srbija treba da bude monarhija zato sto republika Srbija do sa da nije dala dobre rezultate. Da li je Srbija do 2000, a bogami i do danas, zaista republika u pravom smislu reci? Da li treba odustati od principa, zato sto ti borba za isti ne ide kako si zamislio?
Pod tvoju definiciju sekte moze da se podvede i hriscanstvo. Ono je nastalo u vreme jednog bitno drugacijeg drustvenog okruzenja od onog za koje se zalagalo hriscanstvo. Ono je u ocima Jevreja bilo otpadnistvo, kako ti kazes "mala neformalna grupa", koja ugrozava bezbednost i egzistenciju jevrejskih fariseja. I kao poslednje otpadnike su ih bacali lavovima. Pa se ispostavilo da hriscanstvo zaista zastupa pozitivne vrednosti. Sektu ne odlikuje njena brojnost, rasprostranjenost i sl. nju odlikuje nesto drugo. Cini mi se da je episkop Nikolaj, ako sam dobro zapamtio definisao sektu kao gorilu koja svojim "neznim" rukama iz baste iscupa busen trave, pa onda tvrdi da poseduje celokupnu istinu. E to su sekte. Organizacije koje uzmu deo npr. Biblije, prihvate je kao svoj, a za ostalo kazu da je djubre. Zato hriscanstvo nije sekta, a ne zato sto je rasprostranjena i zato sto ima mnogo vernika. Hriscanstvo je zadrzalo stari zavet i oplemenilo ga novim. Nije seklo granu na kojoj sedi. Sekte deluju preko svojih clanova, kroz mnoge druge organizacije. Kroz stranke npr. Da li se iko zapitao koliki je uticaj sekti u njima. Sta je pogubnije - biti u stranci ili u sekti? Ili mozda nema razlike. Mozda su stranke njihove filijale. Pogledaj politicare. Jedan drugom kaze najgore stvari, a ovaj se smeska, ne trepce, drzi prekrstene ruke i kaze ovom prvom iste stvari. I nikom nista. To je navezbana stvar. I jos nesto. Sve to mahom jeste doslo sa zapada. Ali, ne mozemo samo optuzivati zapad i ne preduzimati nista, odnosno lamentirati nad zlehudom sudbinom, verujuci da ce se sve ispraviti samo po sebi, uz bozju pomoc. Mi smo kao davljenik koji moli boga da ga izbavi, a ovaj mu kaze: "Mahni rucicama, mahni!!!" Doslo je i sa istoka. Iz Indije, Kine. I iz Afrike - vudu. Ipak, treba biti obazriv sa napadima na sekte. Mnoge zloupotrebljavaju autenticne filozofije drugih naroda - budizam, hinduizam i slicno. U tim ucenjima ima dosta pozitivnih stvari - treba se upoznati sa njima. Da bi mogao da prihvatis te stvari, moras biti jak u sopstvenoj veri. E to je problem. Nastavak eventualno sledi.
deckozaponeti (male, 34)
trt mrt zivot ili smrt!
#67: (2005-02-10 14:31)
Mi se odlicno razumemo. To sto si ti napisao svojim recima ja sam izneo kao konstataciju koju su utvrdili naucnici i teolozi u svetu. Ove konstatacije su ovako prihvacene u celom svetu i nacices ih u svim knjigama koje se bave problematikom sekti. Zapad, a narocito Amerika, snose krivicu za ekspanziju sekti zato sto ih koriste u politicke, ekonomske i vojne svrhe, radi licnog bogacenja pojedinaca nad ostalim covecanstvom.
milance1205 (male, 40)
total: 67, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4 5 6  7  last page last page of 7
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

You have list where you can keep record of other members sorted by category, so you can contact them again very easy. More info

Specijalna ponuda do 31.03.2009.. VIP članarina za celu godinu za samo 880 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.