Srki_Lee: Kažu da je batina iz raja izašla... ali nju noseći lako se stiže do pakla. Samo sto taj pakao proživljavamo ovde na zemlji, noseći ga duboko u sebi...
Loš dan na poslu, lična frustriranost kojekakvim glupostima, nervoza zbog gužve u prevozu, kašnjenje plate... i ostale "gluposti", ponekad smanjuju granicu tolerancije, mute racionalno razmišljanje, šta god... I desi se, eto, ponekad, da nevini ispaštaju. Mislim na decu. Meni kao trnje u srcu stoji tih nekoliko puta kada sam odreagovao "prekomernom silom" zato što je klinac bio toliko uporan u nekim svojim zahtevima, ponekad kroz histerični plač, ponekad besno i revoltirano šutirajući igračke... i onda, baš u eto tom momentu, kad se potrefi da smo svi u lošem raspoloženju... tata "iskoči iz šina" iznerviran tom "kapi koja preliva čašu"... i onda se rađaju teme za Politikin Zabavnik i rubriku "Batine koje se pamte"... Samo, pitam se nešto... ko duže pamti te batine... dete ili roditelj... Ja još uvek proživljavam neke sa luksuzom suze u oku, knedle u grlu, šapatom kajanja... iako znam da ništa ne može opravdati taj postupak, iako znam da će trnje u srcu zauvek ostati. I svaki njegov osmeh i svaki njegov skok u moj zagrljaj samo potsećaju na nepotrebni bes i samo dublje guraju trnje... i to sa pravom! Niko ne moze voleti više dete od roditelja i niko ga više od roditelja ne može povrediti...
I tako... udarih ga, ruka mi se osušila!
Da li sam ja usamljen slučaj? Ne znam, VI ćete mi reći...
P.S. Gandalfe, razmazi kćeru maximalno, mazi je ikada ti se "na glavu penje"!
Srki, a i ostali...
Nikako nisi usamljen sluchaj, chak shta vishe, usudila bih se biti toliko pretenciozna, pa reci da ko kaze da nikada nije udario dete, laze...
I sama sam roditelj, i to bukvalno sama

... Takodje sam i vaspitach po svom profesionalnom opredeljenju...
Primetice se da sam boldovala deo u Srkijevom postu, koji se odnosi na manifestaciju dechjeg ponashanja kojim zeli neshto postici... To su obichno momenti kada nam (dobro ste prochitali, nam ) se ruka " otkachi"... Naravno da ne opravdavam roditeljski postupak koji obichno usledi...ali...dakako mnogo manje opravdavam ( i lichno se trudim da to nikada ne zaboravim) ...onaj roditeljski postupak koji je to ponashanje izazvao, odnosno proizveo.
Mi smo ti koji svojoj deci postavljamo granice i dajemo upute ponashanja. Mi smo ti koji ih vaspitavaju ( kako direktnim delovanjem, tako i svim onim svakodnevnim uticajima i modelima ponashanja koje im pruzamo. Okean ljubavi, more razumevanja, reka doslednosti i potok prijateljstva)...Samo iz tog razloga... necu se sloziti sa poslednjom Srkijevom konstatacijom stavljenom pod P.S. ...
Ne smemo razmaziti svoju decu, pa ih onda neminovno (zbog istog tog "razmazanog" ponashanja) tuci...
Dakle...dragi moji roditelji...
Mi jesmo krivi za svaki shamar ili bilo koju drugu primenu fizichke sile... ali najodgovorniji smo za svoje pravilno vaspitanje od prvog dana detetovog zivota.
Voleti, mnogo, najvishe...( nikada nije previshe

)...ali voleti na pravi nachin i postavljati razumne granice...nikako "razmaziti"... jer cemo jedino tako izbeci situaciju da dugo, satima, plachemo sakriveni od pogleda svoje dece...