Ronjala po starim forumima... I privukao me naslov, ochekujuci neshto sasvim drugo. neke druge predrasude. A onda... Raznela me tuga, na sitne komade... Ne zamerite. Moram...
... Zzivimo zzivot, svoj, svakodnevni, zaglavljeni izmedju zzelja, nemira, ljutnji, potreba, radosti velikih i malih.Nekad veseli samo zato shto su prestale kishe. Nekad ljuti samo zato shto majica koju smo ovog jutra hteli da obuchemo nije tamo gde smo mislili da smo je ostavili. S police dohvatimo drugu, ljutnja prodje chim u ogledalu vidimo svoj odraz, popravimo frizuru, nasmeshimo se. I izadjemo, skakucuci niz stepenice, pa na ulicu...
I zagledani u sebe i svoju kucu, ne stignemo da primetimo da u kuci do nashe, u istoj ulici il' u komshiluku daljem, ima jedna dugokosa devojka, u invalidskim kolicima, shto je u topla predvecherja nekad sretnemo, u shetnji s jednom starijom gospodjom (mora da joj je to majka, liche)... Nekad se nasmeshimo, nekad brzo skrenemo pogled. I brzo, najbrzze zaboravimo. Da nas ne uznemiri. Da ne navede na razmishljanje...
... Znam, zavrshila je fakultet, jednom je prichala komshinica o tome kako ima visok prosek, poredeci je sa svojom lenjom decom...
... A ja ovog jutra mislim: kako ona nalazi svoje majice? Dopada li joj se kako joj stoje? Kako uvek ima onako urednu frizuru? Kad uveche legne (kad je iz kolica premeste u krevet), o chemu misli pre nego shto usni? Sanja li i ona da je neko samo zagrli, jako, jako? Kad chita Miku Antica, misli li i ona o garavim sokacima kojima nikad nece proci? Zabole li i nju pogledi bez osmeha? Kakvi su njeni utorci? Plashi li i nju shto ljudi sve manje imaju vremena za popodnevnu kafu? A kad joj usne utrnu od zzelje da nekog njima dodirne...?
Postidite li se i vi nekad svojih sitnih nezadovoljstava, zaboravljajuci da ih poredite sa nekim tudjim tugama, kao shto se ja ovog jutra postideh?