Dodju mi tako dani kad se sa nakom slatkom setom setim svog detinjstva.
Dana kada sam bila bezbrizha u okruzhenju svojih roditelja.
Moj otac... krupan naochit chovek, ozbiljna lica. Uvek u poslu...skoro da nikada nije odmarao i imao vremena za bacanje. Za njega je uvek bilo neshto za uraditi.
Odgajao nas je jako strogo, nikada tukao, a kada je bilo neophodno smiriti nas, bio je dovoljan samo jedan njegov namrgodjen pogled i mi bi bile manje od "makovog zrna", i svi su se divili kako on ima divnu decu.. a kako samo slushaju! Jok i ne...da su umeli da prochitaju taj pogled.. slushali bi i oni!
Mada, njegovih batina se zaista ne secam.. za razliku od maminih koja nas je kao decu "lemala" samo tako.
... sada se rado setim njene jurnjave varljachom za nama oko trpezariskog stola i psovke kroz osmeh "stanite majku li vam vashu! A mi kroz kikot zastanemo samo da bi videle na koju ce to ona stranu da okrene sledeci krug. Umela je ona i da nas poshalje po kazni, da beremo "prutice" od vrbe koja nam je rasla ispod kuce.... (svaka za sebe svog Mirka), a nas dve... ne umejuci da se odluchimo dal` tanji ili deblji ...
dobijale na vremenu dok je ne prodje bes, pa prutici ostanu za neku novu kaznu, ili ona jednostavno zaboravi na njih, pa im se nekim chudom zagubi trag.
Dok bi nas mama chuvala i tudila se da nas lepo vaspitava, tata je radio...
provodio dane i dane na putu u uzavreloj karoseriji nekog njegovog "crvenog" kamiona koji nam je kasnije svima prirastao srcu. Ma, ne samo nama, vec i komshijama i svim prijateljima...
jer je to bio kamion koji niko nikada nije mogao da omashi kada bi ishao na more za Crnu Goru...
svu su znali da bar jednom moraju da nalete na njega i kao da zbog toga i jesu ishli na more...
da bi sreli tatin "crveni" kamion.. jbt kao da je srecu delio.I svi kada bi se vracali sa tog mora..
umesto da iznose svoje impresije o divnom godishnjem odmoru... prichaju kako su tu i tu,
na nekoj od krivina kod Zlatibora ili gde vec... sreli... shta drugo nego tatin "crveni kamion"
koji im ablenduje! Uh dozhivljaja!
I dok bi tako on bio negde na putu za Makedoniju, Sloveniju ili pak Crnu Goru... daleko od nas,
tamo neki nepoznati ljudi dolazili su i rushili ono malo kuce koju su moji roditelji gradili sa mnogo muke i truda... i onda... zabrinuta mama, sa decom provodi noc, u sobi bez zidova, ali sa divnim zvezdanim nebom... tako lepe zvezde su samo tada mogle da se vide... (eh..posle toga su valjda i izmislili one florescentne zvezdice za plafon, shto nama da bude bolje!)
Oko nas rushevina,ali... sve ce biti ok, jer tata uskoro dolazi, tata ima reshenje za sve!
Eh, kako mi danas ponekad nedostaje taj divni osecaj zashticenosti... ochev zagrljaj...
njegove divne tople ruke oko mene, moja glava na njegovim grudima i glas... "ne birini sine..sve ce biti dobro!"