GDE JE NESTALO?
Tu negde ,ako se dobro secam ,na trecoj godini ,na vezbama iz analize u moj studentski zivot banuo je Rastko Starinac,zvani Prangija.Visok ,lep momak sa vec izrazzenim visokim zaliscima..pomalo cudnog ,kliktavog osmeha koji ti skrene paznju u krugu od desetak metara…Sjaj u ocima nije poticao samo od vinjaka kojeg je obozzavao, I na koga me ,tih godina, navikavao uz svo ono pljuvanje po do tada mom omiljnom picu,vekiji…taj sjaj u ocima je odavao krushevackog lelemuda sa viskom snova I manjkom ambicija...
Nashe druzenje je krenulo spontano….ja sam krizirao zbog prekinute duge veze sa ljubavi svoje mladiosti,trazzeci pri tome sto vise novih tela,da time ugasim ukus gorcine u sebi,a on je krizirao zbog povrsnih veza koje su mu se desavale ,trazeci jednu pravu,ozbiljnu…
Jos kad smo u nase prijateljstvo ulozzili ja svoj prazni stan u Pancicevoj,a on svoju sredjenu u limun zzuto ofarbani reno 4 jedini problem koji nam se ukazivao je bio sto smo bili na razlicitim smerovima….
Odvratan nadimak nasledio je od svog matorog,jednog od krusevackih zajebanata I vetropira ,koji je vec tih godina grejao neku direktorsku fotelju u tadasnjem Rubinu I za sina vec spremao radno mesto….od ljubavi prema ocu,Rastko je koristio besplatne dostave omiljenog mu vinjaka,novcane dotacije koje su tih godina vrlo retko faile I to sto je znao da ce sto god da krene po losem matori Prangija vec naci neko resenje….
Nadimak ga je zezao I kasnije ,ako se secam ,tamo negde do devedesetih…bilo je tesko da ozbiljno dozivis nekog koga zovu Prangija,a u devedesetim si se mogao kladiti da takav nadimak potice ili sa ratista ili sa splavova...elem, tih studentskih godina na njegovo cudjenje devojkama je nadimak bio simpatican.I on I nadimak.Ja sam tvrdio da je to zato sto imaju gresne misli…nije nego nemaju…
Ispiti, I moji I njegovi, su nekako isli,devojke su bile tu,onako uz ispitne rokove..…ja sam tada tvrdio da mnogo komplikuje,govoreci mu da je to sto nosi suknju vec za pocetak vise nego dovoljno…pominjao sam I sise, da se ne lazzemo..misleci da moja terapija odgovara I njemu..…on bi mi dok je trezan I klimao glavom u znak odobravanja,ali kad malo cugnemo…samo je pricao kako je sve nevazno I da covek treba da nadje ..jednu..jedinu…pravu…
……Alexandra Bozzic je bila moja drugarica iz srednje…drugo odeljenje, tako da sam se vadio da je povrsno poznajem…prilicno zgodna sa malo vecim brojem brusa nego sto je to moj drug Starinac ikada pipnuo…neki moji su se vec lozzili na nju,posebno kad se saznalo da nije alergicna na kombinacije ``izvedi me,pokazzi me,napij me I uzmi me…``
Nisam mu to pominjao.Valjda sam mislio da nema ni potrebe…nije joj smetao vinjak…a onda je odjedanput izgledalo da ih je sama sudbina nepogresivo spojila…
I pre diplomskog,u Rubinu se ukazalo mesto,sa koga je posle nekoliko godina Starinac odjedanput postao mudo.Na kub.Saska je postala idealna,pozrtvovana zzenica za koju su kuca ,muzz I cerkica postali centar sveta…
..bilo je sta je bilo..dosle I prosle godine..o njima sam cuo ponekad preko Saskine keve..dete poraslo..eto..ziveli jedno vreme na Kipru…zbog posla..valjda..Prangiju nije zanimalo da gruva oko njegove glave…ni mene,al je gruvalo…
………..auto mi je ostao u 1300 kaplara,kisa je sipala preksinoc,vec sam bio u veselom drustvu..jedva cekam da utrcim u auto I odem kuci…u toplo…tip ispred mene isto otvara vrata od nekog nabildovanog Audija..Prangija..pogledamo se..na trenutak ko dva stranca,zamalo da zavrsimo na ``zdravo,zdravo``..ali nismo…seli smo u nekadasnji Adadjo..trazi I meni I njemu vinjak…necu ja ..ko te pita kazze…
Seremo I on I ja hiljade opravdanja za godine nejavljanja,I ja skrenem pricu na porodicu…zaebem se…
``Ne,matori,bas se nista nije desilo.Prosto sam se probudio jednog jutra I shvatio da ona nije ta prava…Ne umem I ne mogu to da objasnim.Legnes sa zenom,za koju si siguran da je volis,joss mo nesto tu noc I muljali dole….a probudio sam se pored neznanca.Da ne verujes..``
Prica mi ovo potpuno smireno,ni placljivo ni pateticno..bez euforije…kao o necem obicnom,skoro nevazznom.I nije me stid da priznam,cinilo mi se to sto prica da je ok.Nista neobicno.U stvari potpuno neizbezzno.Valjda je I vinjak uradio svoje.
``Danima sam se mucio,mesecima.Pokusavao da budem normalan,racionalan,pricao ko ludak sa samim sobom…donosio joj poklone..nista nije vredelo.Otislo,nestalo,ovako…-pucne prstima kroz vazduh-..ona nista nije mogla da shvati.Razumem je.Ne bih ni ja..``
Slusao sam ga,misli mi jurcaju…pitanja se mnozze,a cutim.Setim se njegovog trazzenja one PRAVE..jedine.Setim se nekih u mom zzivotu koje su to mogle biti.Kako da to znas.Nikako.Moras da probas.I da budes spreman da ako mora da se plati,da se plati…izgubljenim godinama,razocarenjem.Po svaku cenu.
…Cutali smo posle obojica.I pili.Za onu pravu.Jednu i jedinu.Bezimenu.
ferlajt
(male, 99)
Pažnja! Deo ovog profila narušava pravila.Neće moći biti pretraživan ...