Romance Cafe forums

All forums

"Mali princ"-Umetnost ili filosofija zivljenja  

views: 7430, replies: 57
total: 57, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  6 next page last page of 6
Post #1, page: 1
#1: 2005-10-23 23:11
"Mali princ"-Umetnost ili filosofija zivljenja..
Setite li se kad katkad neponovljivog "Malog princa" A.S.Egziperi-ja...

...Koji su to trenuci?
...Shta vam tada njegova knjiga znachi?
...Koji su to odlomci koji "Vas vrate u zivot"?

Eto...ja malo...ajd sad malo vi...
devojchica73 is no longer member of Romance Cafe
page: 5
#41: (2007-04-19 21:21)
Od velike princeze
...Dugo sam živeo među odraslima. Video sam ih sasvim izbliza. To nije mnogo popravilo moje mišljenje o njima..

...Isto tako, kad biste im rekli: »Dokaz da je mali princ postojao je taj što je bio divan, što se smejao i što je želeo da ima ovcu. Kad neko hoće da ima ovcu, to je dokaz da postoji«, one bi slegnule ramenima i smatrale vas detetom. Ali ako im kažete: »Zvezda sa koje je on došao jeste asteroid B 612« ubedićete ih i neće vam dosađivati pitanjima. Takve su one. Ne treba im zamerati. Deca treba da budu veoma popustljiva prema odraslim osobama...

...Ali, naravno, mi koji shvatamo život, mi ne marimo za brojeve. Vole bih da sam ovu priču počeo kao bajku. Voleo bih da sam kazao:
»Bio jednom jedan mali princ koji je živeo na nekoj planeti jedva nešto većoj od njega samog, i kome je bio potreban prijatelj...« Za one koji shvataju život, to bi izgledalo daleko istinitije....

Evo malo odlomaka moje najomiljenije knjige. Drago mi je sto ima dosta ljubitelja Malog princa.
sandra_beograd (female, 30)
#42: (2007-04-19 21:30)
Nevesta za Malog princa
"Dakle samotni Mali Prinče daj se ako ne želiš da budeš sam, oslobodi svoju Nevestu gubavih strahova, a ti Nevesto preuzmi Prinčevu tugu da biste mogli zajedno proživeti život dostojan otmenosti i lepote."
Nisam je procitala.A ti?
Drina (female, 73)
Jevdja
#43: (2007-04-28 21:32)
Mali Princ
Ako voliš jedan cvet koji se nalazi na nekoj planeti, divno je noću gledati nebo. Sve zvezde su rascvetane…

Pošto ću ja živeti na jednoj od njih, pošto ću se na jednoj od njih smejati, to će za tebe biti kao da se sve zvezde smeju. Ti ćeš imati zvezde koje umeju da se smeju. A kad se utešiš…

A oni će misliti da si lud. Baš sam ti podvalio.

Izvinjavam se ljubiteljima Malog Princa, ali neki od delova koji mi se svidjaju...
Doduše ima ih dosta...
Jevdja is no longer member of Romance Cafe
wildone

VIP
#44: (2007-06-16 03:15)
Mali Princ
"...Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati....

Ljudi sa tvoje planete, reče mali princ, gaje pet hiljada ruža samo u jednom vrtu... i nisu u stanju da u njima nadju ono što traže...

Nisu u stanju da nadju, odgovorih...

A ipak, ono što traže, može se naći u jednoj jedinoj ruži ili u malo vode...

Naravno, odgovorih.

A mali princ dodade:

Ali oči su slepe. Treba tražiti srcem...

.... Od svakoga treba zahtevati ono što on može da pruži..."
wildone (female, 34)
KOMAD BLENTOVINE :-)
#45: (2007-11-01 22:32)
Nevesta za Malog princa
"Dakle samotni Mali Prinče daj se ako ne želiš da budeš sam, oslobodi svoju Nevestu gubavih strahova, a ti Nevesto preuzmi Prinčevu tugu da biste mogli zajedno proživeti život dostojan otmenosti i lepote."

Sanja sa brdovitog Balkana zasluzeno je postala princeza Malom Princu jer je jednom recju odgovorila svingi-pitalici na njeno pitnje:"koje bice je na nasoj planeti srecno?"
Volim i Nevestu za Malog Princa(nasla sam i procitala u medjuvremenu ),Petra Brakusa.

I sada razmisljam o Leonu Vertu,kome je Egziperi posvetio blago koje nam je postalo lektira.Koji srecnik...

Drina (female, 73)
Please note: VIP members do not see advertising
#46: (2007-12-09 21:18)
Ppoglavlje XXVII

Od tada je proshlo vec shest godina... Josh nikada nisam prichao ovu prichu. Kada su me drugovi ponovi ugledali, bili su veoma zadovoljni shto sam ziv. Bio sam tuzan, ali sam im govorio:
''To je zbog umora...''
Sada sam se malo uteshio. To jest... ne sasvim. Ali pouzdano znam da se vratio na svoju planetu, jer u zoru nisam pronashao njegovo telo. Nije to bilo tako teshko telo... Ali ja volim nocu da slusham zvezde. To je kao da zvoni pet stotina miliona praporaca...
Ali gle, dogadja se neshto neobichno. Brnjici koju sam nacrtao za malog princa, zaboravio sam da dodam kozni remen!
Nikada nece moci da je namesti svojoj ovci. Pa se pitam: ''Shta li se dogodilo na njegovoj planeti? Mozda je ovca pojela cvet?...''
Chas kazem sebi: ''Naravno da nije! Mali princ stavlja svake noci svoju ruzu pod njeno stakleno zvono, i dobro motri na svoju ovcu...'' Tada sam srecan. A sve zvezde se blago osmehuju.
Chas kazem sebi: ''Jednom ili dva puta chovek bude rasejan, i to je dovoljno! On je jedne vecheri zaboravio stakleno zvono, ili se ovca nocu beshumno iskrala...'' Tada se svi praporci pretvaraju u suze.
U tome je velika tajna. Za vas, koji isto tako volite malog princa, kao i za mene, nema nicheg vaznijeg na svetu od toga da li je negde, neznano gde, neka ovca koju ne poznajemo pojela ili ne jednu ruzu...
Pogledajte nebo. Zapitajte se: Da li je ovca pojela cvet ili nije? I videcete kako se sve menja...
A nijedna odrasla osoba nece nikada razumeti zashto je to toliko znachajno!

Deejana (female, 36)
''Ali moze li misao probuditi coveka iz zivotnog sna?''
Partybrejker
#47: (2008-03-17 11:38)
Čovek koji je ubio Antoana de Sent-Egziperija
...

16. mart 2008.

Nemac koji ubio francuskog pisca i pilota Antoana de Sent-Egziperija (Antoine de Saint-Exupery) 1944, bio je jedan od asova Luftvafe koji je rat završio sa 28 pobeda, tačnije oborenih neprijateljskih aviona. „Dogodilo se to u blizini Tulona”, ispričao je Horst Ripert (Rippert) Frans presu. „Leteo je ispod mene dok sam bio u izviđačkoj misiji nad morem. Video sam kokarde, zaokrenuo kako bih mu se našao iza leđa i oborio ga”, naveo je 88-godišnji Ripert koji je u to vreme pilotirao „meseršmitom ME-109”. Šezdesetčetiri godine posle Sent-Egziperijeve pogibije 31. jula 1944, Ripert je razotkriven javnosti, u knjizi koja će u Francuskoj biti objavljena 20. marta. „Da sam znao da je to Sent-Egziperi, nikada ga ne bih oborio”, tvrdi nekadašnji pilot precizirajući da je Francuz bio jedan od njegovih omiljenih pisaca. Takođe navodi da je tek mnogo kasnije saznao da je on odgovoran za Sent-Egziperijevu smrt.

Horst Ripert, koji je radio kao novinar na ZDF-u (drugom kanalu nemačke televizije), pronađen je posle duge istrage koju su vodili marsejski ronilac Lik Vanrel (Luc Vanrell) i osnivač jednog udruženje za potragu za avionima izgubljenim u Drugom svetskom ratu, Lino fon Garcen (von Gartzen).

Istorijat te potrage je knjiga „Sent-Egziperi, poslednja tajna” čiji su autori Vanrel i novinar Žak Pradel (Jacques).

Duže od pola veka kolale su razne hipoteze o Sent-Ezgiperijevom nestanku, a ostaci njegovog aviona tipa „lajtning” pronađeni su 2000. u blizini ostrva Riu, kod Marseja i sa dna mora izvučeni 2003. kad je serijski broj na pilotskoj kabini potvrdio autentičnost olupine.

„Možete da prestanete da tragate, ja sam taj koji je oborio Sent-Egziperija”, rekao je Ripert Linu fon Garcenu, kad je ovaj stupio u kontakt sa njim.

Sent-Egziperi je 31. jula 1944. poleteo iz Borga, na Korzici, u svom „lajtningu P38” u izviđačku misiji sa zadatkom da fotografiše teren u okviru priprema za iskrcavanje u Provansi, ali se nije vratio u bazu.

Autor kultne knjige „Mali princ” koju je napisao 1943, ostavio je iza sebe i romane „Avijatičar”, „Pravac jug”, „Noćni let”, „Zemlja ljudi”, „Smisao života” i „Citadela”. (Beta)
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
#48: (2008-04-24 11:24)
Zalosna sam....
Kako mi je zao sto sam procitala tekst o razresenju misterije Egziperijevog nestanka! Sve ove godine zelim da verujem da jos uvek leti iznad okeana.....
highlanderka (female, 56)
#49: (2008-04-24 21:19)
............................
...zanimljivo je kako mi je odjednom postao odbojan....
.... teorija zavere ciklusa brojeva....beš mi sve ....

Updated 1 time(s), Last update (ca blues) 2008-04-24 21:20

ca blues (male, 36)
wildone

VIP
#50: (2008-06-28 15:26)
-----------------------
"...odrasli su zaista chudni..."
wildone (female, 34)
KOMAD BLENTOVINE :-)
total: 57, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  6 next page last page of 6
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

We take care of your privacy. Your email address or any other personal info that can reveal your identity will never display unless you write it yourself. More info

Specijalna ponuda do 31.12.2008.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 770 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Bitef Art Cafe
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis