Romance Cafe forums

All forums

Najkraca kratka prica  

views: 35791, replies: 687
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 54 55 56 57 58 59 60 61  62  63 ... next page last page of 69
Post #1, page: 1
#1: 2006-02-16 15:27
Najkraca kratka prica...
....
BRATOVLJEV I MOJ CEŠALJ
Dok je ustajao iz kreveta i nazuvao papučice, iz kuhinje je čuo mamino jecanje. Ćutke ga je pogledala zakrvavljenim očima i on je poleteo da je zagrli. Pošto ga je gurnula od sebe nastavio je da stoji pred njom.
“Moram da idem, ne mogu više.”
Osetio je kako kolena počinju da mu klecaju i kako se pidžamica koju je mama sašila, polako natapa između nogu. Spustio se i klečeći rekao.
“Nemoj mama molim te! Prestaće, videćeš, samo nemoj da ideš.”
“Očešljaj se.”
Nije se pomerao. Ustala je, donela češalj i počela nemo da ga češlja.
“Mama, ti nećeš da me ostaviš?! Daj, očešljaću se sam. Stalno ću sve sam da radim, mama. Molim te, nemoj da ideš.”
“Moram, idi umi se.”
“Ali, tata nas zaključava, nemamo ključ, ti ne možeš da izađeš.”
“Idi umi se”!
“Hoću, mama, sve hoću, evo idem da se umijem.”
I dok je stajao nad lavaboom, pokušavajući da se umije, primetio je kako mu se ruke tresu, a kad se vratio u kuhinju, zatekao je samo širom otvoren prozor. Padao je sneg, a zavesa se lelujala.
Spustio se na stolicu, uzeo češalj i tako, sasvim sam, nastavio da se češlja.
Triniti is no longer member of Romance Cafe
page: 62
#611: (2007-12-24 23:31)
Najkraca kratka prica
Zašto me ne želiš dotaći?, upita Sunce Mesec
- Opeći ćeš me...
Predaleko si...
To je neizvedivo...
Zamisli što bi se dogodilo svetu zbog nas dvoje...
- Izgovori, - uzdahne Sunce; isti si kao ljudi.

Updated 1 time(s), Last update (andjela 33) 2007-12-24 23:32

andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
#612: (2007-12-25 17:26)
Najkraca kratka prica
Dva puta jao

Moj život! Ne govorite mi o njemu kako je jadan, kukavan, neispavan, sav pogažen, i pogružen, dostojan stida i prezira. Kada bih još uvijek znao grčki - vidite li, i to sam zaboravio! - naveo bih za naslovni list tragedije moga života onaj koji počinje: Io, io, papai, dakle: jao, jao, kuku meni. Kako bi samo lijepo bilo slobodno stupati po poljima, trčati, plivati, veseliti se bez zapreke! Ali od svega toga ništa. Koliko puta sam pomislio o srećnome danu kada mi poderane cipele neće ranjavati nogu, kada ću imati na sebi sasvim čisto rublje, kada u džepovima neću morati da vucarim sve nekakve otrcane knjižice i masne bilješke. Kako bih se napokon osjetio blaženim veslajući po jezercima zaokruženim baršunastim gajevima! Nego život me eto tako sapleo, uništio, satro, nije mi dao nikakve slobode ni ljubavi, i sapeo me kao kliještima među dva prokleta kukavna epigrama. Koliko sada vidim kako smo lično nemoćni (pred Augijasovim štalama), mi mali pjesnici i sanjari, i kako smo osuđeni da budemo igračkom vjetrova i žrtvom svih mogućnih i lukavih. Što ima lijepo da se sačuva od moje uspomene? - Samo moje suze i moje molitve, jer su barem one bile čiste. Ali je na tijelo, i na dušu teško, po onoj riječi, pogledati bez pečali i gađenja. Jer sve ovo biva rana, modrica, čir, stigma, gnoj i brazgotina.
Jao, jao, jao.

Književni jug
Tin Ujević
Deejana (female, 36)
''Ali moze li misao probuditi coveka iz zivotnog sna?''
#613: (2007-12-26 19:28)
Najkraca kratka prica
" Nocu,cim bi se napravio da spavam,kako bi se odmorio od pretvaranja da sam bio budan,
pokretale
su se moje crvene cizme.Proverile bi jesu li mi ochi zatvorene,da li mi je disanje ravnomerno i onda izlazile na ulicu.

Pratio sam ih bos i gologlav u nocnoj kosulji.Bez uspeha.Posle nekoliko ulica zavarale bi mi trag,a tu se uvek nadje i neki policajac kome je dosadno i koji ume da postavlja pitanja.

Ko zna chijim su nogama odlazile,kud su ishle,shta su radile.Nikada nisam uspeo da saznam kuda
to
idu moje chizme.

Pa ipak,oprashtao sam im neverstva,nosio ih obucaru,chistio kitovim uljem sve dok se nisu pocepale."

Basara
ktulu (female, 30)
Take care of freedom and truth will take care of itself.
#614: (2007-12-26 19:50)
Najkraca kratka prica
Uchitelj crtanja u jednoj shkoli na americhkom jugu,neposredno posle chasa veronauke,pitao je jednu devojchicu shta to crta,a ona mu je odgovorila:
"Boga!"
"Ali mi ne znamo kako izgleda Bog",rekao je zachudjeni uchitelj.
"Pa sachekajte da zavrshim crtez",zamolila ga je devojchica za strpljenje.
ktulu (female, 30)
Take care of freedom and truth will take care of itself.
#615: (2007-12-26 21:16)
Najkraca kratka prica
Noć

Noć je bila vlažna. U šumi je svaka takva. To se vidi po ostacima vode na lišću i po baricama u blatu. Neke životinje kažu da je to od suza kojima mesec plače za suncem. Patnja jer se nikada ne sastaju. To je tako od davnina, još kada su zajedno bili na nebu, pa se posvađali oko toga ko je lepši. I sve životinje i bića iz šume odlučiše da ih treba rastaviti. I rastaviše ih. Mesec dobi noć, a sunce dobi dan. Prepliću se, čisto da znaju da onaj drugi postoji. Mesec plače noću, a Sunce danju sve te suze pokupi i tuguje sa njima. Do sledeće noći. Nisu mogli zajedno, sad moraju odvojeno. Predamnom je mnogo Meseca i Sunca. Dugačak je put koji vodi do kraja. Ja nigde drugde i ne želim. Sećam se one šume gde sam učio prve korake, sećam se onog drveća koje me je učilo. Sećam se one mudre stene koja je bila stamena kao da se na njoj samoj ceo svet nastanio kao što se mahovina na kamen nastani. Sećam se te stene kao zaštitnika mojega, mudroga učitelja od kojega sam život učio. Nestala je. Ne zna se koliko godina ju je erozija trošila, ali nije prošlo ni petnaest dana, a ona je nestala. To je poraz. Moj prvi veliki poraz. Rane ostavljaju ožiljke, ožiljci opominju da ne bi bilo novih rana. Kada stena više nije bila centar sveta, onda se kamenje nameće kao vladar svega što postoji. Sećam se kamenja koje je otpalo još dok je stena bila živa, to je kamenje zahvaljivalo steni na mudrosti i pameti. Sve što je ikada imalo, otpalo je sa stene. Odlazim iz te šume. Kamenje boli, oštro je. Kamenje boli jer nema mudrost stene a govori o velikim rečima. Kamenje želi da bude veliko, nikada neće.

Gazim po blatu odlazeći iz šume. Kamenje zna da niko neće znati za nj ako li ja odem. Nikog neće biti da to kamenje ustoliči ako mene nema. Blato se lepi na noge. Odlazim bos. Onakav kakav sam i došao u tu šumu. Uvek ću pamtiti to drveće i pesmu koja me je budila jutrom. Blato je zaista veliko ovih dana, noći su vlažne. U šumi su svake takve.

Duško Milošević
andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
Postpaid DialUp konekcija
Please note: VIP members do not see advertising
luna

VIP
#616: (2007-12-28 09:26)
Najkraca kratka prica
nedovršena ljepota stvaranja u fokusu

sa usana otkinuo se krik tiši od noći, gušći od ulja. sve je stalo. odzvanjali smo strahom. pogledima raščetvoreni zidovi srušili su se pred noge. čuo se smijeh. u daljini. kao da je zatvoren u samicu duše. strast. ništa drugo. samo strast je topila ljude u amorfnu budućnost. toplina.

kutije šibica na staklenom stolu. divovi se opasno naginju nad svijet. zagrljaj. prijateljski. jedno poslijepodne obasuto srećom. uživati kao prase dobiva novu dimenziju. u jednom trenutku strah proguta zbunjenost. oči ostanu vrata sjenama. i sve potamni kao koža na suncu.

zavučeni u ljubičastu sobu pili smo vino i gledali zrake sunca kako se odvajaju i bježe. zavučeni u ljubičastu sobu pili smo vino i plakali nad licima. provalija puna inspiracije natopljene u moru.

jarboli do neba i preko njega. plavim usnama pila je gorčinu izgubljenosti što joj je curila niz obraze. dopusti mi da otključam srce riječima i dodirima. tuga je samo oluja koja prolazi. otplovimo daleko. daleko u san. utopi se u moru... sićušnih ljepota. jednoj galaksiji cvijeća.
luna (female, 49)
... El amor es más que un sentimiento, esto es un estado de ánimo ...
#617: (2008-01-04 20:27)
Najkraca kratka prica
Pablo Neruda
PAMTIM KAKVA SI BILA

Pamtim kakva si bila one posljednje jeseni.Bila si siva kapa i mir u srcu skrusen. Plamenovi sutona u tvom se oku borili i lisce je padalo u vodu tvoje duse.

Poput kakva brsljana uz moje ruke pripita, lisce je sabiralo tvoj glas tih i skrusen. Krijes zaprepascenja u kom je zedj mi gorjela. Umilan plavi zumbul savijen vrh moje duse.

Osjecam, oci ti putuju i jesen je daleko: Siva kapa, pticji glas i srce kuce prema kojoj su se selile moje duboke ceznje i gdje sam slao poljupce vesele ko zar i vruce.

Nebo s nekog broda. Polje sa bregova. Spomen na te je svjetlo, dim i mir jezera skrusen. Tamo za ocima tvojim sutoni su izgarali. Suho jesensko lisce kovitlalo usred tvoje duse.
andjela 33 (female, 35)
#618: (2008-01-04 21:39)
Najkraca kratka prica
Petak

Provodim poslednje trenutke na poslu. Dan je prošao na uobičajeni način, uobičajen za petak, bez mnogo uzbuđenja. Neke obaveze su ispunjene, neke nisu. Ima vremena od ponedeljka i za njih. Vraćam sat na ruku. Prebacujem papire na gomilu - za koji mesec poslaću ih u kantu, isključujem monitor, odlazim. Više mi se ne spava, radna nedelja je završena i sada počinje onaj zanimljiviji deo. Odlazim na zasluženo pivo. Na nekoliko piva. U stvari, na dovoljno mnogo piva. Petak je značajan uglavnom zato što je to jedini dan koji se završava u subotu, obično negde pred jutro. Veče provodim u uobičajenom društvu. Atmosfera je uobičajeno dobra. Razmenjuju se priče, strpljivo čuvane preko nedelje. U sitne sate, odlazimo svako na svoju stranu, prazni, pospani i narušenog osećaja za vreme i prostor - blaženo stanje svakog inženjera. Stižem kući, probijam se kroz vrata. U ruci mi je pismo. Iz vojnog odseka. Pročitaću ga dogodine.
Deejana (female, 36)
#619: (2008-01-04 21:39)
Najkraca kratka prica
Uzasno se plasim.

- Cega se plasis?

- Da ces me poljubiti.

-Kako da te poljubim sa ovim koferima i kaputom u rukama?

- Plasim se, da ces ostaviti kofere na pod, kaput staviti na kofere i onda me poljubiti.
andjela 33 (female, 35)
#620: (2008-01-04 21:46)
Najkraca kratka prica
PROZOR U SVET

Otvorivši televizor, vadio je deo po deo, dok od njega nije ostala samo prazna kutija. Gurnuo je glavu u napravljenu prazninu i cekao. Nakon dužeg vremena, iznerviran, pokupio je sve delove i, zajedno sa kutijom, izneo na đubrište. Začuđenom komšiji je objasnio da mu ne treba prozor u svet u kom vlada potpuni mrak.
Deejana (female, 36)
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 54 55 56 57 58 59 60 61  62  63 ... next page last page of 69
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis