Romance Cafe forums

All forums

Najkraca kratka prica  

views: 35793, replies: 687
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 55 56 57 58 59 60 61 62  63  64 ... next page last page of 69
Post #1, page: 1
#1: 2006-02-16 15:27
Najkraca kratka prica...
....
BRATOVLJEV I MOJ CEŠALJ
Dok je ustajao iz kreveta i nazuvao papučice, iz kuhinje je čuo mamino jecanje. Ćutke ga je pogledala zakrvavljenim očima i on je poleteo da je zagrli. Pošto ga je gurnula od sebe nastavio je da stoji pred njom.
“Moram da idem, ne mogu više.”
Osetio je kako kolena počinju da mu klecaju i kako se pidžamica koju je mama sašila, polako natapa između nogu. Spustio se i klečeći rekao.
“Nemoj mama molim te! Prestaće, videćeš, samo nemoj da ideš.”
“Očešljaj se.”
Nije se pomerao. Ustala je, donela češalj i počela nemo da ga češlja.
“Mama, ti nećeš da me ostaviš?! Daj, očešljaću se sam. Stalno ću sve sam da radim, mama. Molim te, nemoj da ideš.”
“Moram, idi umi se.”
“Ali, tata nas zaključava, nemamo ključ, ti ne možeš da izađeš.”
“Idi umi se”!
“Hoću, mama, sve hoću, evo idem da se umijem.”
I dok je stajao nad lavaboom, pokušavajući da se umije, primetio je kako mu se ruke tresu, a kad se vratio u kuhinju, zatekao je samo širom otvoren prozor. Padao je sneg, a zavesa se lelujala.
Spustio se na stolicu, uzeo češalj i tako, sasvim sam, nastavio da se češlja.
Triniti is no longer member of Romance Cafe
page: 63
#621: (2008-01-05 11:46)
Najkraca kratka prica

"Mene zanima samo "Budalastina";samo ono sto nema nikakav praktican smisao.Mene zanima zivot samo u svom ruznom ispoljavanju.

Herojstvo,patos,odvaznost,moral,higijenicnost,moralnost,ganutost i zanos-meni su omrazene reci i osecanja.

Ali ja sasvim razumem i postujem:odusevljenje i ushicenje,nadahnuce i ocajanje,strast i uzdrzanost,raspusnost i nevinost,tugu i jad,radost i smeh."
ktulu (female, 30)
Take care of freedom and truth will take care of itself.
luna

VIP
#622: (2008-01-05 16:37)
Najkraca kratka prica
Setam po krilima oblaka,u magli,gola,ko u gasnoj komori,stezu mi se grudi jer poznajem Ljubav,a Ljubav je Vrag.I na toj visini kapije se otvaraju dok ih otkljucavaju suncevi zraci sto stvaraju dugu u kapljicama kise,rose sto se stapa sa nepobedivom zemljom sto poklopi,a iz nje se rodi novo-Nova pamet,novi bol i ta radost Tuge sto tera na ispoved.

Sveta je osveta koju vracas kalom emocija.U svetu oko nas mi smo sicusni i mali,a nasi poljupci su izbrisivi i senkoviti kao obrisi na zamagljenom staklu.Ali u mom svetu TI si srediste oko kog se krece vrtlog mog stvaralastva cija su inspiracija tvoji pokreti.Ti me provociras da stvaram nova dela i da vajam po tvom telu nove dodire i ostavljam obrise prirodnih tonova boja.Zbog tvojih reci sto lebde u vazduhu ja setam po usijanim krovovima i strepim da ne skliznem iz tvojih ociju.Nosis me svuda pogedom dalekih zvezda i tu gde me najmanje ima osecas najvise moje nemo prisustvo.Cutke ti tisinom govorim najlepse note mojih misli,a u iscekivanju tvoje srce treperi za mojim glasom.Svaki dan prozivim kroz sledece zivote,jer menjam ih kao macka svoje posle svakog neocekivanog pada pri kom se ne doceka na noge.Naterao si me da upoznam raskos tvoje duse id a plovim neopazeno kroz tvoje tajne odaje ostavljajuci za sobom korake i dah koji mi se iskrade iz cvrsto stegnutog grla.

TI si posledica mog proslog zivota ali si i uzrok mojih cistih suza koje krojim u tami,a poklanjam Sudbini-ona je Tvorac nasih niti sto nas vezuju.

luna (female, 49)
... El amor es más que un sentimiento, esto es un estado de ánimo ...
#623: (2008-01-05 23:45)
Najkraca kratka prica
Draga moja,

Da li je moguće da svijet stane... da se jeseni pretvore u proljeća, onako iznenada. Kad te zamišljam kako spavaš, naslonjena na jastuk, okupana svojim mirisima, s kosom na mjesečini, sve je moguće u tom azurnom prostoru kojim putujem do tebe.
Kako ljubav može sve, to sam ti rekao jednom.
Ima snagu koja se ne može usporediti s ničim.
Smiješiš se znam...
Imaš onaj osmijeh koji je negdje zatočen u galerijama slika, tajanstven i kako si samo došla do njega.
Bog je upleo tu svoje prste... ima on svoje miljenike pa im daruje ono što drugima neće.
Bila bi mu prvi anđeo da ne hodaš ovdje, ovom zemljom.
Koliko smo daleko, pitao sam te, mjereno kilometrima.
Koliko ima svjetlosti do tvojih očiju koje neumorno rasipaju ljepotu.
Hoću sve znati... kako hodaš, kako otvaraš vrata prstima punim ljubavi.
Kako kuhaš, kako se kupaš, prekrivena pjenom.
Kako dišeš, kako se ljutiš.
Sve hoću... spreman da sve dam.
Jutra su najteža, a kad bolje pomislim, ni noći ni dani nisu laki. Najlakše je kad si blizu pa zubi trnu pod usnama.
Pa se vulkani u venama bude, propinju.
Nad oceanima kažu, mjesec ima čudnu moć.
Diže ih i spušta. Odvodi i dovodi.
Onda si moja luna nad čelom užarenim koje hladni vjetar stišava u nedostatku tebe.
Samo prividnom nedostatku, jer tu si uvijek...
Omotana oko mene, čvrsta i nepopustljiva.
Naslonjena na svaku moju godinu. Na svaku riječ.
Kako mi je slatko podnositi tvoju ljubav, ne možeš ni zamisliti. Tko nije doživio pljusak zvijezda s otvorenog neba, ne može znati o čemu ti pišem.
Volim te uvijek... oduvijek i kad te nije bilo, ja sam te volio. Probio sam taj misteriozni kod i otkrio našu tajnu. Kad god budeš čitala ovo... zemlja će se zatresti od svakog tvog otkucaja srca, pa ću znati kako me voliš nepodnošljivo lako i jednostavno.

Samo tvoj...

Zeljko Krznaric
andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
#624: (2008-01-07 01:57)
Najkraca kratka prica
BAJKA ZA BOZIC

Stara legenda kaže da je, nekada davno, u jednoj zemlji, koju danas zovemo Austrija, živela porodica Buckhard koju sačinjavahu čovek, žena i dečak. Bili su zabavljači i naročito su imali posla o Božiću: govorili su poeziju, pevali balade starih trubadura, žonglirali da razvesele okupljeni narod... Ali avaj, nikada im ne bi preteklo novca za poklon njihovom mališanu. Otac je, stoga, tešio sina rečima: - « Znaš li zašto se torba Božić Bate nikada nije ispraznila, a toliko ima dece na svetu? Zato, sine moj, što je od torbe pune igračaka mnogo dragocenija torba puna « nevidljivih darova». I tako, te noći, te radosne Božićne noći, kada Deda Mraz donosi slogu, sreću, spokoj... kada pokušava da razmrsi zamršeno, kada tamo gde nedostaje ljubavi, posejava nadu... kada tamo gde budućnost izgleda mračna, on donosi svetlost..., a u svako dečije srce, lagano spušta semenje vere... u toj noći, nastavljao je otac svoju besedu dok ga je sin netremice slušao, - ne zaboravi nikada, nikada, da kada god mine Božić, treba da smo srećni što smo živi, što je prošao još jedan koji smo proslavili... što je minuo još jedan Božić povodom kojeg smo i mi ljudima darivali radost, našom igrom i našom pesmom. Radost jeu davanju, sine moj.» Vreme je prolazilo. Jednoga dana, kao već poodrastao dečak, prolazio je sa ocem i majkom pored velelepnog samostana Melk koju su vredni neimari tek gradili. - « Oče, da li se sećate, - pitao je dečak koji je postajao mladić, - da li se sećate kada ste mi kao malom pričali priču o Deda Mrazu i njegovim najdragocenijim nevidljivim darovima ? Mislim da sam upravo sada i ja dobio jedan takav poklon. Kako drugačije da objasnim da se u meni probudila želja da postanem sveštenik, da moj poziv bude poziv Božijeg sluge. Da li biste mi zamerili da, evo sada, upravo sada, načinim prvi korak ka mojoj nameri ? Otac je samo klimnuo glavom. Majka takođe. Porodica je poštovala sinovljevu želju. Već narednog sekunda, zajedno pokucaše na dveri samostana i kaluđeri ljubazno i sa mnogo ljubavi primiše mladog Buckharda na početničko tihovanje. Slučajno ili ne, beše to baš veče uoči Božića. I baš tada, te Badnje večeri, dogodilo se čudo u samostanu Melk. Marija, koja nosaše detešce Isusa na rukama, reši da te noći poseti samostan. Poneti ovolikim čudom i čašću, svi kaluđeri stadoše u red, dugi red, i jedan po jedan pokloniše se ispred Bogorodice da odaju počast Mariji i detetu. Ničice padoše na kolena u dugoj koloni. Jedan po jedan bi ustajali i pokazivali Bogorodici lepote samostana i veštine svoga umeća. Prvi je pokazivo freske koje su ukrašavale to sveto mesto, drugi donese Sveto Pismo, pisano i naslikano rukama kaluđera, treći ispriča… sva imena svetaca. Na kraju reda, mladi Buckhard čekao je uznemirno. Njegovi roditelji su bili skromni, behu tako jednostavna porodica, i jedino što su ga naučili, bilo je da žonglira, da baca po nekoliko loptica u vis, da ih premeće iz jedne u drugu ruku, da gleda u onu koja je najviša tačka ka nebu i da pazi da mu ni jedna ne ispadne. Izvinjavao se i izvinjavao siroti Buckhard. Pognute glave i rumenih obraza, objašnjavao je da je sin starog žonglera i da ga je sram što će okaljati ugled samostana i kaluđera. U dubini srca, on je osećao da bi i on... možda... mogao... nešto posebno da daruje Bogorodici i Isusu. Otuda nije izdržao. Pobedio je stid i osećujući prekorne poglede svoje samostanske sabraće, on je lagano izvadio četiri narandže iz džepa i počeo da ih baca i prihvata, jednu, drugu, treću, četvrtu... narandže su formirale lepi polukrug u vazduhu, poput oreola... Buckhard gotovo da nije disao strepeći da ne ispusti neku narandžu, plašeći se da bi nečim mogao da pokvari ovaj savršeni sklad jave i sna. U tom trenu, dete Isus poče radosno da plješće ručicama... Bogorodica pođe prema Buckhardu i pruži mu detešce iz svog naručja. Dete se i dalje neprestano osmehivalo. I ovde se negde završava legenda. Kaže samo da od tada, od tog čuda, svakih dve stotine godina, ponovo jedan novi Buckhard pokuca na vrata samostana. I noć uoči Božiča, Bogorodici i malenom Isusu u čast, pokaže čemu ga je porodica naučila. I kažu da je to uvek nekakvo čudo, koje liči na oreol... za nekog novog sveca koji je za života umeo da ceni nevidljive ali najvrednije Božije darove.

Paulo Coelho
andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
luna

VIP
#625: (2008-01-07 13:23)
Najkraca kratka prica
... Kad se odlučiš nešto tražiti, i kad cio svoj život posvetiš tome...Kad tim teškim i neprohodnim putem hiljadu puta poželiš da se vratiš i kad hiljadu puta shvatiš da je to jedini put kojim možeš ići... I jednom kad shvatiš da si na tom putu zalutao i da dođeš li do onoga što tražiš, uspiješ li ostvariti ono čemu si se posvetio, da ostvarenje toga cilja za tebe zapravo znači propast, ti i dalje ideš tim putem. I ako si sve to shvatio kad se približiš cilju, kad ti do njega ostaje samo korak, ne možeš onda da taj korak ne učiniš. Ne možeš da tim svojim jednim pokretom ne pokreneš čitavo kolo protiv sebe samog.

Milan Aničić
luna (female, 49)
Please note: VIP members do not see advertising
luna

VIP
#626: (2008-01-07 13:24)
Najkraca kratka prica
Nesposobnost življenja. Pupčana vrpca steže me oko vrata, hrani me i ne da mi disati. Vičem iz sveg glasa ali me nitko ne čuje. a kada i čuje to je samo na trenutak. Poslije toga sve se vraća na početak. Početak i kraj. Osjećam se kao krug koji je izgubio svoj centar. Gubim smisao. Postojanje je uvjetovano samim postojanjem. Postajem marioneta u rukama voljenog neprijatelja. Tonem sve dublje u apatiju i grčevito se borim za zrak koji me ispunjuje strahom. Strah od neuspjeha. Strah od samoće. Strah od povratka na početak.

Možda padam i imam potrebu za smijehom
Doživio sam brodolom i smijao se sve više
Možda umirem i smijem se sve više
Volio bih te dirati nakon tisuću kilometara praznine

Zoran Soldatić
luna (female, 49)
luna

VIP
#627: (2008-01-07 13:35)
Najkraca kratka prica
Ne znam još tko sam, ni odakle sam stigla, ali osjećam da sam iz plemena koje prihvaća izazov koliko god nadmoćan bio izazivač. Da sam stigla iz prostora gdje ne teku pitome rijeke, gdje je nešto tegobno i bolno, nešto strašno, ali potpuno moje. Znam da sam sa sobom ponijela nešto starije od iskona i veće od svijeta, zbog čega i u porazu ima ponosa, nešto zbog čega i u odlasku ima ostajanja.
Tamo su, na jednoj vrleti, ostala moja crna krila, i jedna priča koje se ne sjećam. I stablo je jedno tamo što gladno korijenje u tvrdi kamen zariva, i u krošnji mu zamršeni, zarobljeni vjetrovi lišće razigravaju. Golema je vrlet gdje pleme moje žilavim korijenjem živac kamen grize pod svodom od treperavih zvijezda. Samo zarobljenom, misao na treperavo i sjajno, na daleko i visoko, može iznjedriti dušu, jedino apsolutno slobodno što čovjek ima. Jedino se dušom može vinuti s vrleti gdje nepromjenjivi zakon vlada. postati slobodan znači odreći se korijenja svoga, hrapavog debla što istim je čemerom pojio svaku svoju granu. Postati slobodan znači postati sam. Gledati iz daljine krošnju svoju razigranu i pod njom smrt što hladni pir proslavlja. Slobodan nema o čemu sanjati. Sloboda je posljednja luka i samo joj zarobljenost sjaj poklanja. I vraćam se, vraćam u sumorna polja, u blatna vremena, i bljesak mi je okova sjajniji od zvijezda, i korijenje me moje čini potpunom, a okrutni zakon moj je izbor. Odjednom znam, nije sloboda najveća. Misao i san pokreću krug od iskona i zatvaraju ga u zauvijek, a moje pleme u tom krugu najveće plete, čežnju plete. Samo zbog čežnje vraćam se priču svoju nastaviti. Malo je plesti pa je rasplitati, a kada se odmaknem od nje nedovršenost me njena mami da joj zaoblim oštrine, da joj posvijetlim sjene, ispišem novi red. Putujem taj put od korijena do zvijezda, a kada zastanem između ta dva cilja, i osvrnem se, prepoznajem u tom putu krug, i odmah ga zaboravljam kada ponovo krenem. I sve je oduvijek isto, i vrlet ta, i krvavo korijenje, i čežnja je uvijek za onim na drugom kraju ista. priču svoju upisujem u isti krug gdje se počeci i svršeci isprepliću, i samo moja čežnja svjedoči razdaljine koje počinju i završavaju u meni. Krug je to u koji sve stane, samo je za veličanstvenu pobjedu nad čežnjom taj krug tijesan....."

iz romana "Kora"
luna (female, 49)
#628: (2008-01-09 00:27)
Najkraca kratka prica
"U doba moje lude mladosti strugao sam na jednoj polurazbijenoj violini, na obali Dunava.
Zvuci tog shkripuceg instrumenta lichili su na krikove divljih gusaka,koje u magli dozivahu iz mochvara sumornih.
Plakahu devojke i zene sirotih ribara.
Ja sam mutio ochi starcima i kraj mojih valcera gasio im lule.
I te melodije krvi odnosili su talasi Dunava u Crno more.

Jednoga dana prodadoh violinu za hleb.
I od tada Dunav moga decjeg srca ne teche vishe...
Ja necu pronaci svoju violinu;
Kosti moga starog sveta shkripe pod mojim zubima."

R.Drainac

Updated 1 time(s), Last update (ktulu) 2008-01-09 00:29

ktulu (female, 30)
Take care of freedom and truth will take care of itself.
#629: (2008-01-10 22:24)
Najkraca kratka prica-Tamara Lujak
SREĆA

Kad sam video zvezdu kako pada s neba, pomislio sam za sebe jedan svet; svet sa elipsoidnim, zelenim suncem, poput našeg.

Ali svet bezbojan, a pun; jer sam sam bio bezbojan i prazan i neprimetan u gomili drugih koji su odisali plavom, crvenom, žutom.

Znao sam da nikad neću uspeti da dosegnem sreću.
Kad je moj svet krenuo da pada, shvatio sam da je još neko, tamo negde, daleko, poželeo istu želju
andjela 33 (female, 35)
#630: (2008-01-10 22:30)
Najkraca kratka prica - Tamara Lujak
BAJKA

Sanjala je kako stiže na belom konju, kako se penje na najvišu kulu, ulazi u zamračenu odaju i osvojen prizorom, spušta tople usne na njene.

Stresla se. Bio je tako hladan.

Znala je šta će dalje biti: poželeće joj dobro jutro, odneće je do već postavljenog stola, nahraniti bljutavim jelima; okupaće je u ustajaloj vodi obližnjeg jezera, na glavu položiti venac od travki što šire neprijatan miris; i pokazati je podanicima, da se dive njenoj lepoti.

Onda će se povući i ostaviti je samu i unesrećenu.

‘’Dobro jutro, Uspavana Lepotice.’’

Život nije bajka.
andjela 33 (female, 35)
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 55 56 57 58 59 60 61 62  63  64 ... next page last page of 69
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

Each member has it's own Private Gallery of images and access to your gallery is permited only to those members who are in your private list. You can add any image in your... Private Gallery
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis