Romance Cafe forums

All forums

Najkraca kratka prica  

views: 35792, replies: 687
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 56 57 58 59 60 61 62 63  64  65 ... next page last page of 69
Post #1, page: 1
#1: 2006-02-16 15:27
Najkraca kratka prica...
....
BRATOVLJEV I MOJ CEŠALJ
Dok je ustajao iz kreveta i nazuvao papučice, iz kuhinje je čuo mamino jecanje. Ćutke ga je pogledala zakrvavljenim očima i on je poleteo da je zagrli. Pošto ga je gurnula od sebe nastavio je da stoji pred njom.
“Moram da idem, ne mogu više.”
Osetio je kako kolena počinju da mu klecaju i kako se pidžamica koju je mama sašila, polako natapa između nogu. Spustio se i klečeći rekao.
“Nemoj mama molim te! Prestaće, videćeš, samo nemoj da ideš.”
“Očešljaj se.”
Nije se pomerao. Ustala je, donela češalj i počela nemo da ga češlja.
“Mama, ti nećeš da me ostaviš?! Daj, očešljaću se sam. Stalno ću sve sam da radim, mama. Molim te, nemoj da ideš.”
“Moram, idi umi se.”
“Ali, tata nas zaključava, nemamo ključ, ti ne možeš da izađeš.”
“Idi umi se”!
“Hoću, mama, sve hoću, evo idem da se umijem.”
I dok je stajao nad lavaboom, pokušavajući da se umije, primetio je kako mu se ruke tresu, a kad se vratio u kuhinju, zatekao je samo širom otvoren prozor. Padao je sneg, a zavesa se lelujala.
Spustio se na stolicu, uzeo češalj i tako, sasvim sam, nastavio da se češlja.
Triniti is no longer member of Romance Cafe
page: 64
#631: (2008-01-11 22:12)
Najkraca kratka prica - Tamara Lujak
SUSRET SA VILOM

Napravila je polukrug levim kopitom. Zastala je, pa učinila to još jedanput. Koža joj se naježila kao na blagom povetarcu. Svi mišići na telu su joj se zategli. Sklopila je oči i izvila se. Mahnula je lagano repom. Naslonila se na mene i zadrhtala. A, kunem se, samo sam spustio svoje usne na njene. Ništa više.
andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
#632: (2008-01-16 23:47)
Najkraca kratka prica - H. Dzubran
Dodje na Vašar devojče jedno sa sela, lepo kao san. Lice njeno krasili su i ljiljan i ruža. Zalazak sunčev zlatio joj kosu, a zora se osmehivala na usnama njenim.
Mladići joj pridjoše i okružiše je. Jedan je hteo da zaigra s njom, drugi da seče kolač u njenu čast. A svi su želeli da joj celivaju obraz. Na kraju krajeva, bio je Vašar.
Al' devojka bi zapanjena i preneražena, te o mladićima steče rdjavo mišljenje. Prekori ih, a jednog il' dvojicu čak i udari po licu. Potom uteče od njih.
Vraćajući se kući s' večeri, rekla je u sebi: "Zgrožena sam. Kako su neotesani i nevaspitani ti muškarci. Da prosto izgubiš strpljenje!"

Minu godina dana, tokom koje je devojka ova naočita razmišljala mnogo o Vašarima i muškarcima. Onda ponovo dodje na Vašar, jednako noseć' ljiljan i ružu na licu, zalazak sunčev u kosi i osmeh zore na usnama svojim.
Al' sad joj mladići, ugledavši je, okrenuše ledja. I ceo bogovetni dan niko joj ne pridje, i ostade sama.
I vraćajući se s' večeri drumom prema kući, vajkala se u sebi:
"Zgrožena sam. Kako su neotesani i nevaspitani ti mladići. Da prosto izgubiš strpljenje!"
andjela 33 (female, 35)
Ko zna glasove misli, retko kada se oglasi glasom govora.Ljudi se poštuju rečima,a vole ćutanjem
#633: (2008-01-19 22:21)
Ivo Andric - EX PONTO

Ta zena se zvala Nepomucena Radost Zivota, ali to je u jeziku kojim je moja dusa govorila s njom bila jedna jedina zvonka rec.
S tom zenom sam urekao satanak, usred grada, u po bela dana.
Ja sam dosao.
Ona nije dosla.
Cekao sam je. Cekao sam je najpre strpljivo i veselo, a onda sve nemirnije i teze.
Sati su prolazili, a ja sam kao uklet setao na uglu gde me je rocila neverna zena.
Moje cekanje je prelazilo u ocaj. Zaklinjao sam se da cu otici ne okrenuvsi se, ali sam se sa ugla vracao: samo jos jednom!
I setao sam ponovo.
Stalo mi se prividjati. Zena koja je dolazila imala je njen hod. Druga je imala njenu haljinu. U trecoj sam video njen nakit na vratu.
Ali nje, nje nije bilo.
Ta strashna zena.
Ja mislim da ona uziva u tudjim mukama i da stotinama ljudi zakazuje u isti sat sastanke i da je na stotinu uglova cekaju, noseci mucne sate kao zeravicu u utrobi; ona stoji, negde na kraju grada, iza prozora i spokojna lica ukoceno posmatra polja koja se mrace.
BARSKI_MUSHAC (male, 39)
Povoljno hoblujem laminat!
#634: (2008-01-20 00:20)
Najkraca kratka prica
"Jednog dana, Bog se umorio od ljudi. Neprekidno su mu dosadjivali, trazeci od Njega sve i svasta. Zato je resio da se sakrije na neko vreme. Okupio je svoje savetnike i upitao ih: "Gde da se sakrijem? Koje je najbolje mesto?" Jedan mu je odgovorio : "Na vrh najvise planine na svetu", drugi je rekao:" Na dno okenana, tamo te nikada nece pronaci", treci je: "Najbolje je da se sakrijes na tamnu stranu Meseca; to je najbokje mesto, ko bi te tu pronasao?"
Na kraju Bog se obratio svom najpametnijem andjelu sa istim pitanjem:"Gde da se sakrijem?"
Andjeo se nasmesio i odgovorio mu: "Sakrij se u ljudsko srce. To je izgleda mesto u koje nikad ne zalaze!!!"

S.R.
andjela 33 (female, 35)
#635: (2008-01-20 00:31)
Najkraca kratka prica

U zivotu postoji jedna vrednost koja cesto drugima ostaje skrivena, ali je covek oseca duboko u svojoj dusi: to je vernost ili nevernost onome sto osecamo da je nasa sudbina ili vokacija koju treba da ispunimo.

Sudbina, kao uostalom sve sto je ljudsko, ne ispoljava se apstraktno vec se ozivotvoruje u nekoj okolnosti, na nekom malenom mestu, na nekom voljenom licu, u rodjenju nekog siromaska na periferiji neke imperije.

Ni ljubav, ni istinski susreti, pa cak ni duboka razmimoilazenja, nisu plod slucajnosti, vec su nam na tajanstven nacin predodreðeni. Koliko sam se samo puta u zivotu zacudio sto u tolikom mnostvu ljudi na svetu nailazimo na one koji, na izvestan nacin, vuku konce nase sudbine, kao da pripadamo istovetnoj tajnoj organizaciji, ili poglavljima jedne iste knjige! Nikad nisam saznao da li ih prepoznajemo zato sto smo vec tragali za njima, ili smo tragali za njima zato sto su vec bili nadomak nase sudbine.

Sudbina se ispoljava putem znakova i nagovestaja, koji nam se isprva ucine beznacajni, a za koje tek kasnije uvidimo da su bili od presudnog znacaja. Tako se desava da u zivotu cesto poverujemo da smo izgubljeni, dok u stvari uvek idemo ka odreðenom cilju, ponekad voðeni nasom najociglednijom, ali u drugim prilikama, mozda i bitnijim za nas zivot, nekom snaznom i nepokolebljivom voljom i nama samima neznanom, u susret mestima, osobama ili stvarima koje, na ovaj ili onaj nacin, jesu, ili su bile, ili ce biti, od odlucujuce vaznosti za nasu sudbinu, voljom koja ide u prilog nasim prividnim htenjima ili ih osujecuje, pomaze ili odmaze nasim teznjama i cesto, sto nas jos vise zacuðuje, vremenom dokazuje da je budnija od nase svesne volje.
...
Koliko sam puta posavetovao one koji mi se obracaju, obuzete teskobom i klonule duhom, da se posvete umetnosti i prepuste se onim nevidljivim silama koje deluju u nama. Svako dete je umetnik koji peva, igra, slika, pripoveda price i gradi kule. Veliki umetnici su osobe koje su uspels da u dnu svoje duse sacuvaju onu svetu cednost detinjstva, kao i ljudi koje nazivamo primitivnim a koji zbog toga izazivaju podsmeh budala. U razlicitom stepenu, stvaralacka sposobnost pripada svakom coveku, nije neophodno da to bude superiorna ili ekskluzivna aktivnost. Kako nam to dobro pokazuju drevni narodi ciji su se pripadnici bez razlike, uprkos nevoljama ili nesrecama, okupljali da bi zajedno igrali i pevali!

Umetnost je dar koji leci dusu od neuspeha i nedaca. Uliva nam snagu da ostvarimo utopiju kojoj smo predodredjeni.

(Ernesto Sabato: Otpor)
BARSKI_MUSHAC (male, 39)
Please note: VIP members do not see advertising
#636: (2008-01-21 20:26)
KUCA BAHOVE MUZIKE
"Najprijatnije je biti ne primecen:nastaniti se pod pazuhom jedne ne napisane Prustove recenice,a zatim odatle posmatrati kishu shto mirishe na pol,padati sa njenim krupnim,bistrim ochima na nepismene rechi:etida,to je igra devojchica koju gledam sa svog prozora.
Ali,zalud se molim:svece koje zovu na dodir ne mogu ti poslati moj spokoj."

D.J.Danilov
ktulu (female, 30)
Take care of freedom and truth will take care of itself.
#637: (2008-01-22 00:38)
Nije kratka al vredi svaki red

A.P Cehov
MALA SHALA

Vedro zimsko podne... Mraz stegao, sve puca, i Nadjenjki, koja me drzi pod ruku, hvata se srebrnasto inje po uvojcima, na slepoocnicama i na maljicama iznad gornje usne. Stojimo na visokom bregu. Od nasih nogu do samog podnozja pruza se strma ravan u kojoj se sunce ogleda kao u ogledalu. Kraj nas su male sanke, postavlene jarkocrvenom chojom.
- Da se spustimo, Nadezda Petrovna, - molim ja. - Samo jedanput! Verujte mi, ostacemo zivi i citavi.
Ali Nadjenjka se boji. Sav taj prostor od njenih majusnih kaljaca pa do kraja ledenog brega izgleda joj kao strasna, neizmerno duboka provalija. Kad pogleda dole, ona premre i zastane joj dah cim je pozovem da sedne u sanke, a sta ce tek biti ako se usudi da poleti u provaliju! Ona ce umreti, poludece. - Preklinjem vas! - govorim joj. - Zasto se bojite? Shvatite da je to malodusnost, kukavicluk!
Nadjenjka najzad popusta, i ja joj na licu citam da ona popusta iako je to opasno po zivot. Bledu, uzdrhtalu, namestam je u sanke, obgrlim je rukom i zajedno se sunovraćujemo u bezdan.
Sanke lete kao strela. Vazduh koji prosecamo siba u lice, huci, zvizdi u usima, bolno stipa od besa, hoce da skine glavu s ramena. Od siline vetra ne mozemo da disemo. Kao da nas je sam djavo zgrabio svojim kandzama pa nas s rikom vuce u pakao. Predmeti oko nas slivaju se u jednu dugu traku koja strmoglavo juri... Evo, jos casak samo - cini nam se - i propali smo!
- Ja vas volim, Nadja! - izgovaram poluglasno. Sanke pocinju da klize sve sporije i sporije, hujanje vetra i zujanje salinaca nisu vise tako strasni, dah vise ne zastaje, i evo nas najzad dole.
Nadjenjka je ni ziva ni mrtva. Bleda, jedva dise... Ja joj pomazem da ustane... - Ni za zivu glavu necu se vise spustati - kaze ona gledajuci me razrogacenim ocima punim uzasa. - Ni za sta na svetu! Umalo nisam presvisla! Malo kasnije ona dolazi k sebi, i vec mi upitno zagleda u oci: jesam li ja rekao one cetiri reci ili su joj se samo one pricule u huci vihora? A ja stojim kraj nje, pusim i pazljivo razgledam svoju rukavicu.
Ona me hvata pod ruku i mi dugo setamo oko brega. Zagonetka joj, ocigledno, ne da mira. Jesu li izgovorene one reci ili nisu? Da ili ne? Da ili ne? To je pitanje samoljublja, casti, zivota, srece, pitanje vrlo vazno, najznacajnije na svetu. Nadjenjka mi prodornim pogledom nestrpljivo, tuzno zagleda u lice, odgovara bez veze, ceka hocu li ja zapoceti razgovor. 0, koliko promena na tom dragom licu, koliko promena! Ja vidim, ona se bori sa sobom. htela bi vesto da kaze, nesto da pita, ali ne na-lazi reci, nezgodno joj je, strasno, smeta radost...
- Znate sta? - kaze ona ne gledajuci me.
- Sta? - pitam ja.
- Hajde jos jednom ... da se spustimo.
Penjemo se uza stepene na breg. Ja ponovo namestam bledu, uzdrhtalu Nadjenjku u sanke, ponovo letimo u stravicnu provaliju, ponovo huji vetar i zuje salinci, i ponovo u najjacoj i najbucnijoj jurnjavi sanki ja izgovaram poluglasno:
- Ja vas volim, Nadjenjka!
Dok se sanke zaustavljaju Nadjenjka meri pogledom breg niz koji tek sto smo se spustili, zatim dugo gleda u moje lice, osluskuje moj glas, ravnodusan i nimalo strastan, i sva, sva, cak i njen muf i kapuljaca, cela njena sitna pojava izrazava krajnju nedoumicu. A na licu joj je ispisano:
- U cemu je stvar? Ko je izgovorio one reci? On, ili mi se samo priculo?
Ta neizvesnost je uznemiruje, izvodi je iz strpljenja. Siroto devojce ne odgovara na pitanja, natmurilo se, samo sto ne zaplace.
- Hoćemo li kuci? - pitam ja.
- A menn ... meni se svidja ovo sankanje - kaze ona crveneci. - Da se spustimo jos jedanput?
Njoj se "svidja" to sankanje, a medjutim, dok seda u sanke, ona je kao i pre toga bleda, jedva dise od straha, drsce.
Spustamo se treci put, i ja vidim kako me ona gleda u lice, prati moje usne. Ali ja prinosim ustima maramicu, kasljem, i kad se nadjemo na sredini brega, uspem da prosapćem:
- Ja vas volim, Nadja!
I zagonetka ostaje zagonetka! Nadjenjka cuti, razmislja o necemu... Ja je pratim sa sankanja kuci, ona se trudi da ide sto lakse, usporava korak i neprestano ocekuje da li cu joj kazati ore reci. Ja vidim kako se muci, kako se savladava da ne kaze:
- Nije moguce da ih je govorio vetar! Ja necu
da je to govorio vetar!
Sutradan ujutru dobijem ceduljcu: "Ako idete danas na sankanje, svratite po mene. N." I od toga dana Nadjenjka i ja - svakog dana idemo na sankanje i, spustajuci se odozgo, ja svaki put poluglasno izgovaram uvek iste reci:
- Ja vas volim, Nadja!
Uskoro se Nadja navikava na tu recenicu kao na vino ili morfijum. Ona ne moze da zivi bez nje. Doduse, juriti niz breg strashno je kao i pre, ali sada vec strah i opasnost daju posebnu car recima o ljubavi, recima koje su zagonetne kao i pre, i koje tiste dusu. Osumnjicena su uvek ista dvojica: ja i vetar... Ko joj od nas dvojice izjavluje ljubav, ona ne zna, ali njoj je, ocigledno, vec svejedno; iz bilo kog pehara pio - svejedno je, samo da se opijes.
Jednog podneva uputih se sam na sankanje; umesavsi se u gomilu, vidim kako Nadjenjka prilazi bregu, kako me trazi ocima... Zatim se plasljivo penje uza stepenice... Strashno joj je da se sanka sama, o, koliko je to strashno! Ona je bleda kao sneg, drsce, ona ide kao na gubiliste ali ide, ide odlucno, ne osvrcuci se. Ona je sigurno odlucila da najzad proveri hoce li se cuti one zanosne slatke reci kad mene nema? Ja vidim kako, bleda, sa ustima otvorenim od uzasa, seda u sanke, zatvara oci i, oprostivsi se zauvek od zivota, krece... "Zzzz" ... zuje salinci. Ne znam cuje li Nadjenjka one reci... ja samo vidim kako ona ustaje iz sanki iznurena, slaba, a po licu joj se vidi da ni sama ne zna da li je cula nesto ili nije. Dok se spustala, strah joj je oduzeo sposobnost da cuje, da razaznaje sumove, da shvata...
Ali evo dolazi i prolecni mesec mart... Sunce je sve blaze. Nas ledeni breg tamni, gubi svoj sjaj i kravi se najzad. Mi prestajemo da se sankamo. Sirota Nadjenjka vise nema gde da cuje one reci, niti ima ko da ih izgovara - vetar se ne cuje, a ja se spremam za Petrograd, na duze vreme, po svoj prilici zasvagda.
Nekako dandva pre odlaska, u sumrak, sedim ja u basti, a od dvorista u kome zivi Nadjenjka ta basta je odvojena visokom ogradom sa siljcima... Jos je prilicno hladno, na djubristu jos ima snega, drvece je mrtvo, ali vec mirise na prolece i spremajuci se na pocinak gavrani bucno grachu. Prilazim ogradi i dugo posmatram kroz rupu. Vidim kako Nadjenjka izlazi na trem i dize tuzan, izgubljen pogled prema nebu... Prolecni vetar duva pravo u njeno bledo sumorno lice... On je podseca na onaj vetar koji nam je hucao onda na bregu kad je slusala one cetiri reci, i lice joj postaje tuzno, pretuzno, a niz obraz klizi suza... I siroto devojce pruza obe ruke kao da moli taj vetar da jos jednom donese one reci. I ja, sacekavsi vetar, izgovaram poluglasno:
- Ja vas volim, Nadja!
Boze moj, sta se zbiva s Nadjenjkom! Ona klikce, smesi se celim licem i pruza u susret vetru ruke, radosna, srecna, tako lepa.
A ja odlazim da se spremam za put.
To je bilo davno. Sada je Nadjenjka vec udata; udali su je, ili je sama zelela - to je svejedno, za sekretara plemickog starateljskog fonda i sad vec ima troje dece. Ono kako smo nas dvoje nekada isli na sankanje i kako joj je vetar donosio reci: "Ja vas volim, Nadjenjka" - nije zaboravljeno; za nju je to sad najsrecnija, najdirljivija i najlepsa uspomena u zivotu...
A meni sada, kad sam postao stariji, nije jasno zasto sam govorio one reci, zasto sam se salio ...

BARSKI_MUSHAC (male, 39)
#638: (2008-01-22 02:45)
Najkraca kratka prica
ŠTO JE U STVARI LJUBAV?

Ulazi u tramvaj.
Nalazi jedno slobodno mesto.
Ogleda se oko sebe…
Oko nje su ljudi u odelima. U ulaštenim cipelama.
Oni imaju kravate i torbe. Stišću te torbe kao da nešto važno nose.
Odjednom se okreću prema njoj.
To su ljudi s vučjim glavama.
Promatraju je u tišini. Jedan od njih reži.
Izašla je na sledećoj stanici.
Još jednom ih je pogledala.
I oni su gledali u nju.
Ostala je još dugo, nepomična, razmišljajući o onom što je upravo videla.

Na podu pored njene noge jedan je zgužvani papirić.
Yuriko ga podiže, otvara i čita:
Love is…drinking away her HIV blood.

Zapisuje:

Ti si krojač svojih šarenih dana
i kojač svojih crnih noći
popni se na prste
gore iznad oblaka
vidiš li?
čeka te brod.

Beatriče
andjela 33 (female, 35)
#639: (2008-01-22 02:55)
Najkraca kratka prica
O sreci

Један човек од деведесет две године, мали, добродржећи и поносан, који је сваког јутра у осам сати био комплетно обучен, са косом модерно намештеном и савршено обријан, иако јскоро слеп, данас се доселио у старачки дом.Његова седамдесетогодишња супруга недавно је умрла, и тиме селидбу у дом учинила неопходном.

После много сати стрпљивог чекања у холу дома, угодно се насмешио кад су му рекли да је његова соба спремна.Док је управљао својом шеталицом ка лифту, описао сам му његову малу собу, укључујући и ролетне које су биле на прозору.

„Свиђа ми се“, рекао је са ентузијазмом осмогодишњака коме су управо показали ново штене.

„ Господине, још нисте видели собу. Сачекајте још мало!“

„ То нема никакве везе“, рекао је. „ Срећа је нешто о чему одлучујете унапред. Да ли ће ми се допасти соба не зависи од тога како је распоређен намештај, већ како ја распоређујем своје мисли.Већ сам одлучио да ми се допада.То је одлука коју доносим сваког јутра кад се пробудим. Ја имам избор: могу да проведем дан у кревету бројећи тешкоће које имам са деловима тела који више не раде, или могу да устанем из кревета срећан због оних који још увек раде. Сваки дан је поклон, и док су ми очи отворене, мислићу на нови дан и на све срећне успомене које сам одлoжио. Бар за ово доба свог живота.Старост је као банковни рачун: са њега подижете оно што сте ту уложили.Мој савет вам је да уложите много у банку сећања. Хвала вам за ваш део у банци сећања. Ја још увек улажем.“
BARSKI_MUSHAC (male, 39)
#640: (2008-01-22 21:09)
Najkraca kratka prica- Borhes
San

Noc nam namece svoju volšebnu rabotu. Razatkati svet, beskrajna racvanja posledica i uzroka što se gube u toj vrtoglavici bez dna, vremenu. Noc želi da nocas zaboraviš svoje ime, pretke i poreklo, svaku rec ljudsku i svaku suzu, ono cemu te je mogla nauciti java, varljivu tacku geometara, liniju, ravan, kocku, piramidu, valjak, loptu, more, talase, svoj obraz na uzglavlju, svežinu nove posteljine... carstva, Cezare, Šekspira i ono što je najteže, ono što voliš. Zacudo, jedna tableta može izbrisati kosmos i uspostaviti haos.
andjela 33 (female, 35)
total: 687, displayed: 10, page: first page previous page ... 56 57 58 59 60 61 62 63  64  65 ... next page last page of 69
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

We take care of your privacy. Your email address or any other personal info that can reveal your identity will never display unless you write it yourself. More info
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis