Romance Cafe forums

All forums

Emotivno nasilje  

views: 3279, replies: 47 LOCKED
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2  3  4 5 next page last page of 5
Post #1, page: 1
#1: 2006-05-01 10:36
Emotivno nasilje
Jedno od pitanja na nekom od međunarodnih, opštepriznatih psiho-testova (ne mogu sada da se setim kojem, ali znam koga da pitam, javiću vam )

"da li se često stidite postupaka svog partnera".

Pozitivan odgovor - "debeo" pokazatelj da ste žrtva emotivnog nasilja.

Navodim ovo samo kao podsticaj za temu, uvodnu špicu, čak ne ni trejler. Navodim priču o stidu zbog sopstvenog, ponekad manje, ponekad više dramatičnog iskustva, a hoću da pitam...

ŠTA JE SVE ZA VAS EMOTIVNO NASILJE? OSEĆATE LI GA RAZUMOM, STOMAKOM, LISTOVIMA, GRLOM? KAKO SE PROTIV NJEGA BORITE? JESTE LI UHVATILI SEBE NEKAD U ČINU EMOTIVNOG NASILJA NAD DRUGIM?

Pitam to i još ponešto/mnogo čega se trenutno nisam setila, ili sam svesno prećutala, želeći da budem nasilnik nijedan koji pita a neeeeeeće da kaže .

Ne, ozbiljno...

Updated 1 time(s), Last update (Greenisgoodforeyes) 2006-05-01 10:41

Greenisgoodforeyes is no longer member of Romance Cafe
page: 3
lily66

VIP
#21: (2006-05-03 00:28)
Emotivno nasilje
ok...sad sam ukopcala...e..muke sa nama plavusama..sve mora da se crta..
hvala...
lily66 (female, 42)
Postoji tajna vjestina..srcu se pokoriti..))
#22: (2006-05-03 01:19)
Emotivno nasilje
al_bundy: pa ajde da se vratimo temi. licno emocionalnim nasiljem smatram ono sto kod druge osobe izaziva patnju. licno, mislim da sam koristio i koristim emocionalno nasilje, vetjinom podsvesno. poseban tip emocionalnog nasilja (na koji sam jako alergican) su emocionalne ucene. s druge strane, emocionalne ucene (za tog ko je koristi) sigurno imaju mnogo prednosti. izmedju ostalog, emocionalni ucenjivac je vetjinom okolinom prihvatjen kao zrtva, dok je zrtva vetjinom prihvatjena kao emocionalni nasilnik.

saglasna sa svime sto je covek rek`o.Licno,nikad nisam koristila emotivne ucene (valjda sam previse ponosna da bih se sluzila time) ali nisam ni dozvoljavala iste drugima.deca su takodje sklona tome i to od najranije dobi.Ja sam prosto imuna na suze koje imaju cilj.Zla zena.
Ali moram da priznam da sam u svojim vezama povremeno umela da prepoznam tu vrstu nasilja.Na primer,kaznjavanje cutanjem.
Uzassssss
Divlja u srcu (female, 40)
ploviti se mora i bez broda
Neo-n
#23: (2006-05-03 05:32)
Emotivno nasilje
...stig`o shumar

par opaski:
-vecina postova je obrisana zbog chit-chata, i "intelektualnog", a ne "emotivnog" nasilja, kako je vec primetio NaZapadu

- MikeLeo - intonacija Ti je ok - samo je tema je malo promashena pa sam morao da obrishem postove iako se (lichno, delom) slazhem sa tvojom elaboracijom...

- drasat - moram da primetim da elokvencija nije sve - ima neshto i u smislu... mozhda si "novi" na ovom prostoru, te je potrebno da te neko obavesti da se ovde zagleda Duh napisanog, a ne prosto Slovo ... da skratim:
SMANJI SLOVA!!!!!!
...
... naravno, ovo je samo bio (mozhda neuspeo) pokushaj da Ti primerom pokazhem da se pisana rech akcentuje i interpunkcijom, i da se drugima ne obracash sa "sreco" u pezhorativnom smislu, ako ne zhelish da tebe neko zaziva sa:
BATICE!!!!!
...
(u principu - Al_bundy ti je sve vec rekao u onom postu sa uskRichnicima - ne sumnjam da si ga razumeo - i da cesh mozhda razumeti mene kad ti kazhem da je skretanje teme na pravopis & nivo obrazovanja potpuno neprimereno, jer obrazovana budala je i dalje samo budala (+ diploma)... iskreno se nadam da ti argumenti ne lezhe u parChetu papira )

...
so - videcemo

pozz swima,

& keep walkin`
Neo-n is no longer member of Romance Cafe
na zapadu
#24: (2006-05-03 07:37)
Emotivno nasilje
emotivno nasilje je, ja bar tako mislim, energija koju osecamo u sukobu sa nekim.ako iz tog sukoba izadjemo iscrpljeni, znachi da nam je 'oteta' energija ,a za uzvrat smo se natopili negativnom.uglavnom izbegavam te vrste emotivnih stanja...ali teshko je izbeci.
na zapadu is no longer member of Romance Cafe
Waliyant
#25: (2006-05-03 07:40)
Emotivno nasilje
...iz naslovnog posta proizilazi da je emotivno nasilje, ovako definisano, plod nashe vezanosti za /u bilo kom smislu/ partnera, te nashe popustljivosti... to je, u krajnjoj instanci, nash lichni izbor, i ako tu neko uopshte vrshi nasilje - onda smo ga mi sami nad sobom pochinili odluchivshi "na strashnom mestu postojati"... pre bih se slozhio sa determinacijom da je emotivno nasilje ono shto je pomenuo al_bundy - emotivne ucene, i direktni akti pasivne agresije, etc...

...
da pojednostavim - ako ostajem pored osobe chijih se postupaka stidim - to je moj izbor, i gde je tu onda nasilje (ako iskljuchimo autodestrukciju) - ?

...ukoliko neko chini povredjivanje druge osobe na emotivnom planu, svesno ili kao plod samoobmane, pa chak i nesvesno - tek tu se radi o "nasilju"....

...
i odakle onda gorepomenuti "medjunarodni opshtepriznati psiho test" kao motiv za ovakvu formulaciju teme???
Waliyant is no longer member of Romance Cafe
Postpaid DialUp konekcija
Please note: VIP members do not see advertising
Greenisgoodforeyes
#26: (2006-05-03 08:17)
Emotivno nasilje
@Walyant...
da pojednostavim - ako ostajem pored osobe chijih se postupaka stidim - to je moj izbor, i gde je tu onda nasilje (ako iskljuchimo autodestrukciju) - ?

Kratko, samo kratko. Da se ne bi samouništav'o, odeš. Ali, da nije bilo nasilja ili nazovimo to kako goĐ oćeš, ne bi ni odlazio (naravno, ako "nešto" nije minulo u tebi, pa se npr. okrenuo drugima... ili sebi... ili kako goĐ, opet ). I tu se negde samo prišunjao i stid. Eto. I ajde

Ma nikako da "navatam" Jasminicu, pitaću je

PS: Da, mislim da si u pravu, i autodestrukcija bi mogla da nađe svog mesta u ovoj temi. Pu, pu, pu, dalje od nas/vas.

PSPS: Ipak ne toliko kratki post, šta da vam radim, bre ! Svaka vrsta cinizma i sarkazma, koja sa druge strane nema cinizam i sarkazam kao protivtežu (sagovornika koji pristaje na sličnu igru), jeste nasilje. Kada neko nečiju diskretnost i nenametljivost koristi prećutkujući sve ili mnogo, a poenta je u tome da se stvari, misli i postupci dele... kada... pfffffff, ima čitav jedan mali ili veliki svemir za koji ste, ma koliko je ovaj drugi vinovnik, odgovorni bar jednako i vi sami...

... i u koji se, opet, upliće i prethodni post... otići (ups, "prethodni post" u međuvremenu je postao post broj 25)

Eto, sada je gotovo.

Updated 1 time(s), Last update (Greenisgoodforeyes) 2006-05-03 08:20

Greenisgoodforeyes is no longer member of Romance Cafe
#27: (2006-05-03 09:52)
Emotivno nasilje
Ne trpim i emotivno nasilje ... (completly, strana reč 4 me)
drjelena (female, 34)
Moja se radost čuje u tišini, a ljubav udiše ...
#28: (2006-05-03 09:54)
Emotivno nasilje
Ja Bolje da ChuTim da mi shUmar ne uleti u sheSnesteraTz OpEt:D
/me postaVlja Al BunDu za p.r -a
invisible_lady (female, 34)
Don`t drink and chat!
lily66

VIP
#29: (2006-05-03 09:59)
Emotivno nasilje
ne znam sta je gore...kad se nasilje sprovodi govorom....ili cutanjem...

al kad ja uvedzbam..bice opakooooooooo
lily66 (female, 42)
Postoji tajna vjestina..srcu se pokoriti..))
#30: (2006-05-04 11:26)
Emotivno nasilje
"Tako je umnogom naoko sređenom životu razlika između dana i noći ogromna. Ima ih dosta koji, kao i ova srećno udomljena žena, na dnevnoj svetlosti idu mirni i pribrani, a noću podnose takve muke da sami sebe ne mogu da poznaju u vrelom mraku svoje postelje. Ali kad u takvom jadnom životu razlika između dana i noći postane i suviše velika, iscrpe se sposobnost za skrovitu patnju i bolno pretvaranje, i usled nejednakog pritiska između dana i noći - prsne ceo taj život u komade. " Andric
manja (female, 30)
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2  3  4 5 next page last page of 5
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

Each member has it's own Private Gallery of images and access to your gallery is permited only to those members who are in your private list. You can add any image in your... Private Gallery
Monodrama - turisticka agencija
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis