Romance Cafe forums

All forums

Emotivno nasilje  

views: 3278, replies: 47 LOCKED
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  last page last page of 5
Post #1, page: 1
#1: 2006-05-01 10:36
Emotivno nasilje
Jedno od pitanja na nekom od međunarodnih, opštepriznatih psiho-testova (ne mogu sada da se setim kojem, ali znam koga da pitam, javiću vam )

"da li se često stidite postupaka svog partnera".

Pozitivan odgovor - "debeo" pokazatelj da ste žrtva emotivnog nasilja.

Navodim ovo samo kao podsticaj za temu, uvodnu špicu, čak ne ni trejler. Navodim priču o stidu zbog sopstvenog, ponekad manje, ponekad više dramatičnog iskustva, a hoću da pitam...

ŠTA JE SVE ZA VAS EMOTIVNO NASILJE? OSEĆATE LI GA RAZUMOM, STOMAKOM, LISTOVIMA, GRLOM? KAKO SE PROTIV NJEGA BORITE? JESTE LI UHVATILI SEBE NEKAD U ČINU EMOTIVNOG NASILJA NAD DRUGIM?

Pitam to i još ponešto/mnogo čega se trenutno nisam setila, ili sam svesno prećutala, želeći da budem nasilnik nijedan koji pita a neeeeeeće da kaže .

Ne, ozbiljno...

Updated 1 time(s), Last update (Greenisgoodforeyes) 2006-05-01 10:41

Greenisgoodforeyes is no longer member of Romance Cafe
page: 5
devojchica73
#41: (2006-05-05 23:41)
Emotivno nasilje
Eto..ko zna,zna...
A,jel` moze...ko ne zna-njemu dva?

Hmm..Faza kazesh,a?...Ma,i to je boLje neg` Nula,il` ne-do-mi-Bog Uzemljenje...za te opcije vec nekako nisam

SoU...Let it Be,what must to be...

Couse....I`m strong enought....

I,da... za sve mile mi i drage osobe ovde,koje me doChekaShe...
Bolje Vas naShla!
devojchica73 is no longer member of Romance Cafe
#42: (2006-05-06 00:16)
Emotivno nasilje
konkretan i jedan od najblatantnijih [ili najblatnjavijih] oblika emotivnog nasilja i emotivnog stresa je manipulisanje sa decom u vezama kojima je prosao rok trajanja ili je u fazi prolazenja.akutna nezrelost roditelja ,ili jednog od njih dovodi do totalne konfuzije u decijoj glavici, sve radi kvazi dokazivanja, nanosenja bola [emotivnog] drugome u nemogucnosti da mu se naudi drugacije itd.mnogi instrumenti za preventivu ovoga vec postoje [social services, counseling, childs human rights protection act itd] ali veoma je tesko i delikatno emotivno nasilje sankcionisati u porodicnom inner sanctumu.sve dotle dok se ne uspostavi efikasniji mehanizam sprecavanja emotivnog nasilja u porodici ostaje da se jedino apeluje na delic zdravog razuma ,ako postoji....
mike-leo (male, 50)
pa naravno , sad je bolja slika...pomeri antenu jos malo u levo...
#43: (2006-05-06 01:23)
Emotivno nasilje
Greenisgoodforeyes: @Walyant...
da pojednostavim - ako ostajem pored osobe chijih se postupaka stidim - to je moj izbor, i gde je tu onda nasilje (ako iskljuchimo autodestrukciju) - ?

Kratko, samo kratko. Da se ne bi samouništav'o, odeš. Ali, da nije bilo nasilja ili nazovimo to kako goĐ oćeš, ne bi ni odlazio (naravno, ako "nešto" nije minulo u tebi, pa se npr. okrenuo drugima... ili sebi... ili kako goĐ, opet ). I tu se negde samo prišunjao i stid. Eto. I ajde

Ma nikako da "navatam" Jasminicu, pitaću je

PS: Da, mislim da si u pravu, i autodestrukcija bi mogla da nađe svog mesta u ovoj temi. Pu, pu, pu, dalje od nas/vas.

PSPS: Ipak ne toliko kratki post, šta da vam radim, bre ! Svaka vrsta cinizma i sarkazma, koja sa druge strane nema cinizam i sarkazam kao protivtežu (sagovornika koji pristaje na sličnu igru), jeste nasilje. Kada neko nečiju diskretnost i nenametljivost koristi prećutkujući sve ili mnogo, a poenta je u tome da se stvari, misli i postupci dele... kada... pfffffff, ima čitav jedan mali ili veliki svemir za koji ste, ma koliko je ovaj drugi vinovnik, odgovorni bar jednako i vi sami...

... i u koji se, opet, upliće i prethodni post... otići (ups, "prethodni post" u međuvremenu je postao post broj 25)

Eto, sada je gotovo.

OK ZELENI MORAM DA TI KAZEM DA JE OVO NAJJACI FORUM ZA SADA, I ZASLUZUJES 5+ STO SI NACELA OVU TEMU. NECEMO NISTA VEROVATNO PROMENITI ALI CE SE DOPRINETI DA LJUDI CITAJU I POSTANU SVESNI SVOJE TAMNE STRANE.STO JE IPAK NESTO [da ne zaboravim "bree"]

poz m
mike-leo (male, 50)
pa naravno , sad je bolja slika...pomeri antenu jos malo u levo...
Postpaid DialUp konekcija
Please note: VIP members do not see advertising
Waliyant
#44: (2006-05-06 06:11)
Emotivno nasilje
Hmm..Faza kazesh,a?...Ma,i to je boLje neg` Nula,il` ne-do-mi-Bog Uzemljenje...za te opcije vec nekako nisam

...e al` C mi ga oprawila - swaka T chas`

...
Waliyant is no longer member of Romance Cafe
Snasha sa salasha
#45: (2006-05-06 23:15)
Emotivno nasilje
Lichno mislim da smo svi mi i zzrtve i nasilnici, i to svakodnevno, i svesno i nesvesno.Sa druge strane, postavlja se pitanje gde mozzemo povutji granicu i retji, e, sad ovo odavde je emotivno nasilje - Draga Saveta, potrebne su mi definicije Ne govorim o ochiglednim primerima, nego o onom svakodnevnom nasilju koje nam promakne, i nismo svesni ni da smo ga pochinili, ni da je nad nama uchinjeno, jednostavno, ne razmishljamo o tome.
I ja sam mishljenja da je sam chovek kovach svoje sretje i da su u principu svi ostali faktori limitirajutji, i da ako nad nama neko vrshi nasilje, to je tako jer to sami dozvoljavamo (govorim o odraslim ljudima, ne o deci)
Nije mi zzelja da izigravam Frojda, ali je tachno da se model bilo emotivnog, bilo fizichkog nasilja pokupi u primarnoj porodici, i toliko se duboko urezze da dodje maltene kao genetsko nasledje, kao klempave ushi ili kriv nos...pa se nadalje deca koja su trpela nasilje nadalje u zzivotu ponashaju ili kao nasilnici, ili se postavljaju kao zzrtve i trazze nasilnike za partnere( opet zavisno od ostalih okolnosti). Naravno, ljudima je podarena svest i samosvest da se bore protiv toga, shto kao rezultat mozze dati velike pravednike i moraliste.
Ne bi bilo loshe da se ponekad zapitamo koliko smo puta zbog manjka vremena ili strpljenja bili 'emotivno agresivni' prema onima koji se teshko brane, svojoj rodjenoj deci, ili 'ostarelim roditeljima', ili nekim drugim starijim licima, koja su pomalo 'ispala iz realnosti.'
Dakle, lako je upreti prst u nasilnika, ajde malo da se zapitamo o nama samima...
Nevidiljiva, chini mi se da je tvoja izjava – "ja nikad nisam bila nasilnik" malo nerealna....
Snasha sa salasha is no longer member of Romance Cafe
devojchica73
#46: (2006-05-07 01:45)
Emotivno nasilje
@ Snasha...
Ne mogu a da se ne slozim sa tobom u vezi veceg dela posta,no...ne treba zaboraviti da nismo svi isti i da se "nasilnici" (obichno umno,fizichki,materijalno ili bar umishljeno jachi ) nikada nece podvrgnuti introspekciji...

@ Waliyant

Eh...imam ja te Faze...

....Nego...kad pomenu opravq...kazanChe o5 curi
devojchica73 is no longer member of Romance Cafe
Snasha sa salasha
#47: (2006-05-07 11:54)
Emotivno nasilje
Ja i nisam mislila da ochigledne primere nasilnika, nego bash na nas koji sebe ne smatramo nasilnicima,(shto okvirno govoretji i nismo), ali nam se svakodnevno omakne po neka grubost, koje mozzda nismo ni svesni, zato molim i one kojima definisanje ide od ruke, da otprilike utvrdimo shta sve ulazi u definiciju emotivnog nasilja...Nema roditelja kome se, ma koliko on stalozzen i strpljiv bio nije dogodilo da se izurla na svoju decu, ili ih kazni zbog neke sitnice zato shto je dotichni roditelj danas imao losh dan...
Pozdrav, sad zzurim, ali nastavitju
Snasha sa salasha is no longer member of Romance Cafe
total: 47, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  last page last page of 5
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

Each member has it's own Private Gallery of images and access to your gallery is permited only to those members who are in your private list. You can add any image in your... Private Gallery
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis