UMETNOST.......
Ko ono beše rekao da je pozorište nalik na ljubav, da film sličan seksu? Da li Moravija ili tako neko... javlja mi se Moravija, ali, ko će ga znati, možda i grešim. Sa dotičnim gospodinom složila bih se kada bih znala da je on seks proširio na sve manifestacije života, da ga je doživeo kao sveukupni eros, bujanje, stapanje, uranjanje...
Nedavno sam sa jednom drugaricom pričala o tome šta bih bila kada bih mogla da biram umetnost kojom bih se bavila. I ona pomene muziku kao najbožanskiju od svih umetnosti, a ja, naravno, pomenem
FILM
kao nešto što mom ličnom senzibilitetu najviše odgovara. Volim ja pozorište, volim baš... A opet eros bivstvovanja, tako neponovljivo i autentično odražen u filmu, pa imaš utisak da i kada distanca postoji (što, po mom mišljenju jeste jedna od bitnih psiholoških odrednica pozorišta), to je distanca željena, žuđena, svesno-iracionalno izabrana. Volim situacije i odnose i sve ono kada si ogoljen, stavljen pred svršen čin, ranjiv i jak istovremeno. A film u meni proizvodi baš to (ako uopšte ijedna umetnost može da proizvede išta što je bar malo blisko vetrometini, onoj životnoj).
Film je strast, i kada je Vendersovo grcavo i začudno i bolno i čulno i nedosegnuto (u "Pariz Teksasu", na primer), i kada je smešno-tragično brisanje suza rukavom (ne maramicom) (kao kod Kišlovskog, u njegovom "Belom"), i kada su one kuglaste munje u neponovljivom "Varljivom suncu", kod neponovljivog Nikite Mihalkova, i kada je priča o detinjstvu i lastišu suknje koji je ostavljao otisak na nečijoj koži (opet Mihalkov, i Oleg Menjšikov koji priča njoj), i kada je ona rečenica koju izgovara Endi Garsija u "Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav" (vidi je negde na drugom kraju prostorije, pogleda je i kaže da klizi)...
i kada je mnogo toga drugog.
Strast, seks, ljubav, izbor intuitivnog, pa se intuitivno izborom pretvara i u svesnu nameru...
Film...
... prvo...
Updated 1 time(s), Last update
(Greenisgoodforeyes) 2006-06-25 22:24
Greenisgoodforeyes is no longer member of Romance Cafe