Zelda: SPLIN
(spleen - engleski - tuga, jad, dosada, sumornost, mrzovolja, zlovolja, melanholija )
Ma kako da najvishe ima veze sa stanjem duha, ovaj termin me je uvek dovodio na "njive" knjizzevnosti. A razmisljanja su se kretala ovim smerom - da li je melanholija poza ili je to stvarno stanje duha pesnikovog, pa onda i lika koji stvara? Shta ostaje kada se iscrpe sve zzivotne radosti, sokici i tako to? Da li su oni koji splin manifestuju stvarni uzzivaoci u dekadenciji ili dushe koje vishe nigde ne nalaze smirenje? Kako je njima? Kako je drugima sa njima, to znam.
I, kao odoh na "njive" knjizzevnosti, u stvari, nisam se ni makla sa polja refeksije o zzivotu.
A splin mi pade na pamet zato sto mi se chini da ima mnogo Evgenija Onjegina na ovom svetu. Ili ja sebi lichim na jedan drugi lik, zzenski, iz istog romana/pesme/drame/zzivota, pa nesto sabiram Evgenije Onjegine. Mozzda neko drugi nije sreo nijednog. I mozzda je nekom drugom isti taj Onjegin Dmitrij Karamazov. Ili Til Ojlenshpigel. Ili Sirano de Berzzerak.
U svakom sluchaju,
splin