Direktor firme u kojoj radim, od miloste nazvan Tjelavi, inace okoreli nepushac, smislio je "fenomenalno" resenje. Naime, spremamo se za preseljenje u novi prostor koji se nalazi u prizemnoj zgradi, bez terase i bez zasebne prostorije za pusace. Kako je zakonom obavezan da obezbedi prostoriju za pusace, dosetio se da to bude njegova kancelarija - po principu, on ne pusi pa se niko nece usuditi??!!!! Naravno da je naisao na ostru osudu pa nam je velikodusno ponudio stepeniste ispred zgrade za obavljanje ove djavolje rabote.
Kako sam pusac povratnik, apsolutno sam svesna cinjenice koliko sam se bolje osecala sa plucima ociscenim od duvanskog dima... a sa druge strane znam koliko ta ista cigareta ume da mi prija. I da.. naravno da znam da taj isti dim ume da smeta ljudima oko mene...
Ne znam koliko ljudi je upoznato sa projektom British American Tobacco - pusacke sobe sa posebnim sistemom preciscavanja vazduha? Imala sam priliku da u njihovom sedistu sedim u jednoj takvoj sobi. To je konkretno soba za odmor, prima oko 30 ljudi. U trenutku kada je soba bila dupke puna, svi su pusili i ispijali svoje kafe, u sobi nije bilo ni trunke dima, niti je garderoba bila nadimljena istim, niti je stipao za oci.. prosto sistem izvlaci duvanski dim i filtrira vazduh. Postoje cak i pusacke kabine, otvorenog tipa u kojima u isto vreme moze biti 4 ljudi. I po istom principu funkcionisu. Ali.. kampanja protiv pusenja je toliko uzela maha, da se poslodavci pre odlucuju za potpunu zabranu pusenja, umesto za takve kabine ili citave sobe za pusace.
Sto se mene licno tice.. na putu sam da ostavim cigarete, da se okrenem zdravom zivotu koliko god je to moguce.
Ne znam samo kada ce da izglasaju zakon kojim ce se zabraniti izrada nuklearnog oruzija, odlaganje nuklearnog odpada, uklanjanje deponija smeca, zabrana ispustanja genetskog materijala u vode, zabranu podvodnih naftnih busotina, obaveznu upotrebu euro 8 motora (malo je euro 3), zabranu upotrebe emulgatora koji se nalaze kako na crnoj listi tako i na pakovanjima hrane za decu, zabranu proizvodnje gaziranog pica, upotrebe vestackih aroma u prehrambenoj indrustiji, zabranu koriscenja azbestinh poloca prilikom gradjenja... itd itd... mislim .. jel treba jos?????
I onda reklama.. jedan pusac, mnogo zrtava.. predstavlja vrhunski bezobrazluk. Paralelno sa njom bih pustala dokumentarni snimak Hirosime i Nagasakija uz prateci tekst, pusenje ili nuklearna bomba? Ili jos bolje, rak ili rat? Koliko god da je stravicno.
E jesam se izduvala.