@Steave1973 Prethodni post je bio upucen iskljucivo Partybrejker-u, prema tome, uopste ali uopste se nije odnosio na tebe ili bilo koji tvoj izneti komentar. Sorry, ako sam unela zabunu. Sto se tice Ben Gurion-a, ako obratis paznju u prvom postu namerno nisam citirala autenticno jer me politicka aspiracija u ovom kontextu ne interesuje. Originalni citat sam navela iskljucivo da bih obrazlozila zasto sam ga upotrebila u kontextu pesimizma/optimizma/realizma bez da sam imala zelju da sa tim iznosim bilo kakvo politicko vrednovanje.
@Party – koji je od-i izrastao, nije mi samo jos saopstio iz cega! DakleN, dragi “svekritikujuci”, ovo cu napisati samo jednom I necu se ponavljati :
Mozes da rusis ako imas sta da ponudis/izgradis zauzvrat!
Ne mozes da rusis da bih rusio!
Basta! Pesimizam i optimizam jesu razliciti nacini dozivljavanja stvarnosti, ali se u svemu tome neminovno postavlja pitanje
STA JE STVARNOST iliti REALNOST?!!! Citat iz posta #18:
E sad, interesantno je pitanje ko je od njih dvoje ipak blizi "apsolutnoj stvarnosti"?
Sta je stvarnost stvarnosti? E ako ti partyisprobano-brejkerski znasH tacan odgovor na to pitanje, onda mosH ladno da sednes na nebo i pljujes na kompletnu eminenciju metafizike(&opste filozofije) od antickih grckih velikana, preko Suarez-a, Descartes-a, Kant-a, Fichte-a, Schellinga, Hegel-a pa do Schopenhauera i Nietzsche-a. Ne zaboravi samo da stavis aureola-u iznad glave ili pak utvare (jerBo pojam nemam sta je «gore» stvarno a sta nije)!
Ja eto ladno priznajem da pojma nemam sta je stvarnost stvarnosti, ali mi to ne smeta da se pozabavim nekim izlaganjima onih koji su zivot posvetili tom problemu. Medju ostalima naletim ti ja tako jedne hladne zimske noci na nekog sociopsihopata, pardon sociopsihologa M. Seligman-a i
pazi cuda (evo ga i cHudo!) covek mLogo razmisljao i experimentisao sa pesimistima i optimistima, basH basH ih je studirao u nokat (&crno ispod nokta) da bi ustanovio ciji dojam stvarnosti je stvarniji tj. realno korektniji. I
pazi opet cuda (jOOOOOOOj cHudo nisi cHudo kad se desis, al' ko mi kriv kad nisam znala ono sto nisam znala da znam) experimenti jednoglasno daju jedan ishod, naime:
PESIMISTICKI DOJAM STVARNOSTI JE KOREKTAN, da ga pod motom «nomen est omen» nazovem
REALAN DOJAM STVARNOSTI ili u svakom slucaju bar signifikantno realniji od optimistickog dojma! Shit, zar ne, pa makar i bullshit! Eto covek nije uspeo da «prokljuvi» u filozofske tancine sta je stvarnost stvarnosti, ali je bar empiricki uspeo da zabetonira jednu cinjenicu : pesimisti jesu realisti, ili su bar naspram optimista realisti, mada niko ne zna stvarno sta je stvarnost stvarnosti nako etalonski, ali ja eto verujem (opet cHudo pa jos u veri)da se je taj covek kod te izjave pesimisti=realisti osigurao sta je
vecini realno dojmljiva stvarnost.
Resto mojih izjava je igra reci...
I da, vidimo se u pesku, al' prvo izgradi koju kucicu - da rusim sopstvene mogu i sama!