O tome sam najintenzivnije razmishljao pre desetak godina posle sudara sa idiotom koji je preticao u krivini.
Koliko shvatam, razmišljao si da li je sudbina odredila da se to desi, i da li si to nekako mogao da izbegneš.
Ok, to je i normalno. 99% ljudi bi, verovatno, tako razmišljalo.
Ali...
Ne znam da li si bio povredjen i koliko.
Ako si imao lakše povrede, je li ti palo na pamet da je i to sudbina? Ili, ako si imao teže povrede, a evo, hvala Bogu, živ si, nije li ti možda palo na pamet da razmišljaš o sudbini u tom kontekstu?
Mene je, otprilike, pola santimetra spaslo od smrti. U saobraćajnoj nesreći dobila sam udarac u koren nosa i po oku, pri čemu mi je, nakon toga, celo lice ličilo na kašu, bar u prvih nedelju dana. Santimetar u desno i bilo bi direktno u slepoočnicu. Dakle, pola ili ceo cm, ali bilo je ža dlaku, šinko. I džabe bi onda, onaj doktor vikao na mene, da me probudi i trgne...
I ja ne smatram sudbinom to što se nesreća desila, već što sam tako jeftino prošla. Na licu, takoreći, nema vidljivog traga. Ima 5 ožiljaka, ali su me tako dobro ušili, da se to uopšte ne vidi. Tek kada se dobro zagledaš, ako znaš šta tražiš, može se videti blago-beličasti trag.
Povrede na vratu, koje sam tada zadobila... od prve procene terenskog lekara- da je vrat slomljen, i to na više mesta, nije ostalo, hvala Bogu, ništa. Ugruvani mišići, i to je to.
E, to smatram sudbinom. A ne što se to desilo.
I koliko smo samo puta svi rekli, uuuuuh, dobro je , ovo je moglo da bude... ili uuuuuuuuuh, bilo je za dlaku... ili nešto slično. A pri tome, ništa nije zavisilo od nas, i obično su delići sekunde i "srećne okolnosti" u pitanju, zar ne?
Da, verujem u Boga, verujem u sudbinu ( mada, vera u jedno isključuje veru u drugo, ali možda ja to i ne umem da objasnim kako treba ) i verujem da ima stvari koje se dešavaju mimo naše volje, a tiču se i to se debelo tiču, nas samih... pa, kako se kome zalomilo....