Evo ovako: ja mislim da je Koeljo vrlo bitna figura savremene knjizevnosti. Na stranu mu biografija koja kaze da je hronicno napaljen da bude u centru medijske paznje - ali covek ima nesto sto je strashno retko medju ljudima koji danas pishu - ima slojevitost. Sad... . verovatno ce neko reci da su mu ti slojevi PLITKI. Necu se sporiti sa takvim stavom al' zato su i vrlo PITKI. U vreme kada knjizevnost pocinje ubrzano da reciklira samu sebe, i da se zatvara u elitisticke krugove malobrojnih "poznavalaca" - pojava Koelja je injekcija svezeg koja svojom patetikom uspeva da dodirne EMOCIJU ... dok je postmodernisticko pisanje sve vise hermeticko i ponizava citaoca ne dozvoljavajuci mu da uposte zavoli knjigu. Svakako da Koeljo nije jedini koga treba citati, niti je najvredniji - ali je zato vrlo zanimljiv i otvara "ochi" za knjigu i knjizevnost ljudima koji svakako nekakvog Cortasara ne bi ni otvorili. Neka ga gde je ... i treba da bude tu ... Ime koje nam nesto znaci i koje nikog ne ostavlja ravnodusnim - cak ni pljuvache... Ima tu srecu da ljudi prema njemu nisu RAVNODUSNI .... Ako je nekome i SMOR taj neko bi trebalo da shvati da je nekom i Pavic smor ili ma ko drugi ... Etiketu SMOR mozes da zalepis svuda . .samo coveku koga citaju kontinenti - etiketa ruzno stoji .. . ne znaci da ne moze da je ponese ... al' ja uvek gledam i onog ko etiketira .. .sa koje pozicije, sa kojom namerom, sa kojom kompetencijom ... Jos jednom ... glasam ZA Koelja!!! i ..... . (tacka)
Echoo
(male, 47)
Redovno SANJAM!!! Ko zeli da udje - neka me ne budi - vrata su sirom otvorena. WELCOME
Koelja su proglasili za plagijatora koji samo ponavlja teme koje su se pokazale uspesne. E pa ne slazem se sa njima , mislam da u svojim delima ima nesto sto nam je svima veoma potrebno, nadu za bolje sutra.Umetnik mmmmm da ali smor svakako NE!
Za one koji vole Koelja, kao i za one koji ga ne vole,,, "VERONIKA JE HTELA DA UMRE"...interesantno, za razmisljanje, narocito za one koji imaju dilemu,,,"dal' da ustanem il' odustanem"
Updated 1 time(s), Last update
(biljana) 2005-01-19 15:15
Imam u svojoj biblioteci i procitala sam poprilican broj Koeljovih "knjizica" i izdvojila bih "11 minuta", "Veronika je odlucila da umre" i eventualno "Prirucnik za ratnika svetlosti". Nasuprot velikom broju ljudi "Alhenicar" i nije ostavio neki utisak.
Kao sto neko rece - laka literatura koja ostvalja nadu da buducnost moze biti i lepa ako to stvarno pozelimo.