1988.
Nastavljam sa pregledom filmova , koje sam gledao, sa manje ili vishe entuzijazma te `88 godine…
1.
Stormy Monday debitanski film Mike Figgis-a.
Chudilo me je odakle Sting u filmu, priznajem da me je to i jedino privuklo, na stranu shto je Melani Grifit tu i Tomi Li koji je konstantno dobar…. No, kako se pricha odmotavala (sa sve onim ludim poljsko-cheshkim jazz loodacima) sve vishe sam uzzivao. Film je zasluzzio visoku ocenu, shto zbog odlichne glume, shto zbog sjajne jam session svirke , shto zbog podtexta cele priche – da neke vrednosti ostaju zauvek ….
Kuriozitet je svakako da je cela radnja smeshtena u
Newcastle-upon-Tyne .. Jedna nasha chlanica ovde, na RC-u, nosi nick the same as NEWCASTLEUPONTYNE
2.
Frantic Romana Polanskog sa mladjahnim Harrison Fordom doshao je uz malu, gotovo neprimetnu najavu. Film je nosio lucidnost Polanskog i sasvim solidnu rolu Forda. Izvukao sam naravouchenije : Ne voditi nikada zzenu u Pariz…
3.
1969 odlichan film sa sjajnom glumachkom postavom; Robert Downey Jr., Kiefer Sutherland, and Winona Ryder… priznajem da sam zbog ove poslednje neshto pazzljivije gledao film.. koji je , btw, bio josh jedan u beskrajnom nizu filmova koji su pravljeni kao anti Vijetnamska pricha. Priznajem , od setjanja na film ostalo je samo ono koje se odnosi na sjajan soundtrack (koji josh uvek mozze da se nabavi)
4.
Gorillas in the Mist … Vishe sam ochekivao od ovog filma, naravno i vishe od Sigourney Weaver … al` ne mozzesh uvek dobiti pun skor… Dakle, film je bio veoma gledljiv , shto bi ja rek`o, pricha zasnovana na realnom dogadjaju (sasvim dovoljan razlog da me drzzi sat i kusur u fotelji) i fotografija koja je bila ko bombona… Gorile su bile OK
5.
Betrayed, film Coste Gavrasa, sa Tomom Berengerom i Debrom Winger, doneo je lepo osvezzenje, pre svega shto sam Berengera navikao da gledam u akcijeshtinama… Drama sa odlichnom prichom i zgodjushna Debra koja je pokazala ``sve `` svoje kvalitete Naravouchenije; ne veruj FBI-u ni kada spava sa tobom ....
6. A onda je stiglo Veliko plavetnilo
The Big Blue sjajno ostvarenje Luc Besson-a. Nije shto volem Jean Reno-a, ali chovek je zaista sjajan lik ( Profesionalac, u kome glumi glavnu ulogu, potpuno me je uverio u beskrajan talenat ovog glumca… ma shta glumca… glumchine) .. Shto se Rosanne Arquette tiche .. znao sam i ranije da ima dobre sise… Cenim da je Maski bar nekoliko puta gledala film .. shto zbog ronjenja na dah , shto zbog bravurozne fotografije … svaki kadar je kao razglednica … o muzici iz filma samo pohvale (naravno da sam nabavio soundtrack , zar ste sumnjali).
7.
Bird … e , ovaj film me je uverio da Prljavi Hari ume da radi i s one strane kamere … Rezzija Clint Eastwood – a 5+ . Tachnije , pocheo sam da ga veoma cenim. Malo njih bi imalo mooda da se uhvati u koshtac i da ekranizuje zzivot i delo Charli Parkera (na zzalost umro u svojoj 34. godini) … Forest Whitaker je na mestralan nachin ikonopisao zzitije Parkera i zasluzzeno dobio zlatnu Palmu u Kanu…. Ko nije pogledao mnogo je propustio.
8.
Hellbound: Hellraiser II e, jedva dochekah drugi deo , al` majke mi…. ko je chitao moje ranije postove o filmovima, znaju shta mislim o ovom filmu , tako da netju pisati i ponavljati ….
9. Jedan od soundtrackova koji ne mogu da nabavim , btw , jedini koji pokushavam vetj vishe od decenije ipo je Isus iz Montreala , iz istoimenog francuskog filma … Zashto ovo pishem , pishem zarad usporedbe filma Mela Gibsona Poslednje Hristovo iskushenje i filma
The Last Temptation of Christ Martina Scorseseae… Nebo i dupe , shot bi rekla moja pokojna baba. Scorsese je dao toliko jak lichni pechat ovom filmu , da su svi pravljeni posle njegovog samo bleda kopija… shta retji o ``nashe gore listu`` Willemu Dafoe-u .. na momente sam bio u loshem tripu da je Jesus zaista u njegovom liku i delu , al stvarno… Dao je Defoe ne sebe , vertj million puta sebe u toj ulozi ….. pamtitju ga dugoo …
10. I onda je doshao film
Rain man, najavljivan kao blokbaster , film koji tje pomeriti granice , film koji ….. I bi tako, al za malo. Film je zaista sjajan , o Zimmerovoj muzici i naslovnoj temi ne treba nikakav komentar , jednostavno sjajno …. Dustin Hoffman vanstandardno dobar…. Shta dobar, fenomenalan … al mi Tom Cruz nije leg`o ni malo… Na stranu da smo svi razlichitog ukusa.. ali smetalo mi je guranje Toma Kruza u svaki film sa potencijalom …
Eto , toliko o 1988. Nastavak tje biti kada budem imao vishe slobodnog vremena….